UPDATE: Nieuwe wethouder Lodders (VVD) weigert in Almere te wonen

'Ik woon op drie kilometer van de gemeentegrens'

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

ALMERE – De nieuwe wethouder Jaap Lodders (VVD) is niet van zins in Almere te komen wonen. De komende vier jaar blijft Zeewolde zijn woonplaats. Dit bleek tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag.

De overige drie wethouders die van buiten komen gaven aan zeker wel in Almere te komen wonen. Maaike Veeningen (D66) meldde zelfs trots dat zij inmiddels een huis in Almere heeft gekocht en snel te willen inburgeren. Jan Hoek (GroenLinks) en Aldrik Dijkstra (ChristenUnie) zeiden binnen een jaar naar Almere te verhuizen.

Liefde voor de stad
Fractievoorzitter Ulysse Ellian van de VVD verdedigde het besluit van Lodders. “Hij woont maar 19 minuten van Almere vandaan.” Kees Ahles (Leefbaar Almere) diende hem van repliek: “De titel van het coalitieakkoord is ‘Liefde voor de stad’. Als je liefde hebt voor Almere, dan moet je er wonen.” Toon van Dijk (PVV) voegde daarop toe: “Je moet hier inburgeren, één worden met de stad. Lodders woont in een dorp, dat heeft een heel andere dynamiek dan een grote stad, zeker als hij thuis is.”

Veel blanco stemmen
De benoeming van Lodders ging niet zonder slag of stoot. Hans Everhard (SP) vroeg een schorsing aan en diende een motie waarin Lodders na benoeming tot wethouder, net als alle andere wethouders van buiten Almere, binnen de ontheffingstermijn van een jaar diende te verhuizen naar Almere. De motie haalde het niet.
Opvallend bij de stemming over de benoeming van Lodders was dat hij van de 45 raadsleden slechts dertig stemmen kreeg. Eén stem was ongeldig en maar liefst veertien waren blanco. Daarmee kreeg Lodders de minste steun van de nieuwe raad. Dat Veeningen (D66) naar Almere verhuist, beloonde de raad met 39 stemmen voor. Zij is nu al de meest gewenste nieuwe wethouder in het stadhuis.

Oud-wethouder Mark Pol (VVD) meldde in zijn emotionele afscheidsspeech dat juist het Almeerder zijn, het wonen in de stad, een groot voordeel voor hem was geweest. “Het was een groot voordeel en voorrecht om wethouder te zijn in mijn eigen stad. Ik ben hier opgegroeid, heb hier altijd gewoond, dat was heel belangrijk voor mijn werk als wethouder.”

Reactie Lodders:

 "Ik woon vlak bij de Vogelweg op maar drie kilometer van de gemeentegrens van Almere", zegt Lodders. "Vanuit mijn woonkamer zie ik de flats van Almere Buiten liggen." Lodders zegt zich volledig op Almere te richten. "Ik kom heel veel in de stad. Dat kwam al door mijn werk als gedputeerde in Flevoland. Regelmatig kwam ik daardoor al gemiddeld drie keer per week in het stadhuis. Almere voelt voor mij helemaal niet vreemd, integendeel. Ik heb sport in mijn portefeuille. Dus je zal mij ook veel bij sportwedstrijden zien, bij evenementen. En hoe belangrijk is het of je aan de ene kant van de stadsgrens woont of aan de andere."

Artikel geplaatst op: 01 juni 2018 - 07:44

Gerelateerd

Delen