Interview nieuwe wethouder Aldrik Dijkstra (ChristenUnie)

Door Robert Mienstra
ALMERE – Aan enthousiasme ontbreekt het de nieuwe wethouder Aldrik Dijkstra (ChristenUnie) zeker niet. Trots vertelt hij dat hij twee kinderen heeft en getrouwd is. Om meteen te melden dat hij veel plezier beleeft aan het sociale aspect van zijn werk. Dijkstra krijgt onder meer jeugd, gezin, onderwijs, gezondheid en ouderenbeleid in zijn portefeuille.

Gezond in Almere en (G)oud in Almere noemt Dijkstra als speerpunten in zijn werk. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Gezond in Almere en (G)oud in Almere noemt Dijkstra als speerpunten in zijn werk. “het verzilveren van de vergrijzing in deze jonge stad staat bij dit college hoog op de agenda. En natuurlijk wil iedereen dat Almeerders gezond leven. Daar moeten we als bestuur dan zeker ook een voortrekker in zijn.”

Bagage


Bestuurlijk neemt Dijkstra nogal wat bagage mee. Hij was van 2016 tot een week geleden wethouder in Sliedrecht. En van 2014 tot 2016 vervulde hij die functie in de gemeente De Ronde Venen (bij Mijdrecht). Ook had hij met Incontro-advies zijn eigen bedrijf dat gespecialiseerd is in het overdragen van kennis en het versterken van vaardigheden ten behoeve van het goed functioneren van het (lokaal) openbaar bestuur in Nederland. Hierbij gaat het om vergaderen en debatteren, politieke strategie en communicatie, bestuurskundige kennis en advies over bestuurlijke vernieuwing en cultuurverandering. Verder heeft Dijkstra functies vervuld in het bedrijfsleven waarbij inkoop voor onderwijs op zijn pad kwam.

Directheid


Dijkstra is enthousiast over Almere. “De grote stad trekt mij, en dat is Almere. Je proeft hier iets van de Amsterdamse directheid. En daar kan ik heel goed mee door een deur. Ik woon nu in Hilversum, maar we zijn ons met ons gezin wel aan het oriënteren op Almere. Naar Almere verhuizen heeft natuurlijk wel impact op het gezin. Mijn jongste zit nu in groep 7. Dus over een jaar gaat die naar het voortgezet onderwijs. Dat zijn wel stappen die je als gezin weloverwogen moet gaan maken.”

Het weer


Niet alleen over zijn gezin, werk en carrière is Dijkstra enthousiast. Hij houdt er een bijzondere hobby op na: het weer. Als hij er over verteld is hij nauwelijks meer te houden. “Ik ben amateurmeteoroloog. Ik heb een eigen weerstation, houd als het maar even kan allerlei weerfora bij.” Dijkstra is daarbij zeer nieuwsgierig naar de ontwikkeling van het weer op lange termijn. Maar waar ik ook heel enthousiast over kan zijn, is om midden in een zware storm te staan.”
Naar de lucht kijken is sowieso iets wat Dijkstra vaak doet. “Ik ben geïnteresseerd in de luchtvaart. Vroeger ging ik zelfs naar Schiphol om vliegtuigen te spotten.”

Koken en bakken


Dijkstra komt terug op zijn gezin. Gezondheid komt daar ook weer om te hoek kijken: “Ik kook graag als ik er de tijd voor heb. In de vakanties bijvoorbeeld vind ik het leuk om te koken en bakken, samen met mijn kinderen. Die vinden dat fantastisch en als vader geeft me dat veel voldoening. Ja, en reizen met mijn gezin. Nu de kinderen wat ouder worden maken we af en toe verre reizen met hen. Zo zijn we pas geleden nog in Indonesië geweest. Een prachtige ervaring.”
Dijkstra komt terug op Almere. “Het is echt een uitdaging om hier naar toe te komen. Voortbouwen op de zaken die hier al goed gaan, en opbouwen wat nodig is.”

Artikel geplaatst op: 11 juni 2018 - 14:01

Gerelateerd

Delen