Interview nieuwe wethouder Jan Hoek (GroenLinks)

Door Robert Mienstra
ALMERE – Het is voor de nieuwe wethouder Jan Hoek (GroenLinks) nog even zoeken in het Almeerse stadhuis. Linksaf? Rechtsaf? Maar uiteindelijk vindt hij goedgemutst zijn nieuwe kamer. “Almere is een heel diverse stad”, zegt hij als hij plaats neemt. “Ik weet nu al dat ik me hier thuis ga voelen.”

Democratische vernieuwing is een onderwerp dat Hoek na aan het hart staat. (Foto: Feenstra Fotografie, Almere)


Hoek heeft onder meer duurzaamheid, mobiliteit en democratische vernieuwing in zijn portefeuille. Duurzaamheid is natuurlijk een zaak die logischerwijze bij een GroenLinkser thuishoort. Maar Hoek ziet dat breder. “Duurzaamheid is iets van de hele stad, dat gaat iedereen aan en is dus zeker portefeuille-overstijgend. Een afvalloze stad is goed voor ons allemaal en dat is iets wat ik niet in mijn eentje voor elkaar krijg. Dat moet gezamenlijk.” Hoek noemt daarbij ook de intentie om te beginnen met Almere Haven gasloos te maken. “Dat is echt de richting die we opmoeten. Ik ben een man van het gesprek, dus ik ga het verhaal aan de inwoners vertellen. Ik ga met hen praten hoe zij er in staan, wat hun ideeën zijn. Het is nu echt tijd dat we als bestuur hierin samen met de inwoners gaan optrekken. Ik kijk daar echt naar uit.”

Vernieuwing


Democratische vernieuwing is een onderwerp dat Hoek na aan het hart staat. “Ik ben daar over aan het nadenken hoe ik dat vorm kan geven in Almere. De lage opkomst bij de verkiezingen in deze stad is een teken aan de wand. Als we over vier jaar maar een paar procent omhoog gaan met de opkomst, dan zal ik teleurgesteld zijn. Ik wil meer.”
Hoek vindt het belangrijk dat het stadsbestuur en de inwoners dichter bij elkaar komen, en dat de inwoners volop de ruimte krijgen om hun stem te laten horen. “Een pasklaar antwoord bestaat niet. Maar het is absoluut een van mijn prioriteiten”, stelt Hoek nadrukkelijk.

Besturen


De wethouder woont momenteel in Amsterdam, en is zeker van zins een huis in Almere te betrekken. “Ik ben een man van de grote stad. Daarom trok Almere mij meteen aan.” Hoek neemt bestuurlijke ervaring mee uit de hoofdstad. “Ik ben daar stadsdeelbestuurder geweest, maar ook gemeenteraadslid. Ik weet van de hoed en de rand als het gaat om de regio Amsterdam, waar Almere natuurlijk nadrukkelijk bij hoort. Ik heb ervaring als bestuurder bij waterschappen en ben griffier geweest in Bloemendaal. Besturen is mij zeker niet vreemd.”

Almere


Wat Hoek een groot voordeel van Almere vindt is dat Almere een inclusieve stad aan het worden is. “Ik las over het politieke zorgdebat dat hier in verkiezingstijd is gehouden, met Almeerse politici en mensen met een beperking. Dat vond ik geweldig. Politici in gesprek met mensen die absoluut niet aan de zijlijn moeten staan. Iedereen moet een volwaardige plek in de samenleving hebben, iedereen moet meedoen. Dat is de betekenis van inclusiviteit.”
Er zijn meer zaken die Hoek aantrekkelijk vindt aan Almere: “De vrijheid, nieuwe ontwikkelingen, eigen huizen bouwen en zeker ook de burgerinitiatieven liggen mijn na aan het hart.”

Artikel geplaatst op: 11 juni 2018 - 14:05

Gerelateerd

Delen