'Belangrijke opdracht voor onderwijswethouder Dijkstra'
Martine van Bemmel (D66): 'Coalitie wil meer schoolconciërges'

Door Robert Mienstra
ALMERE – Een van de opdrachten die de nieuwe wethouder van onderwijs Aldrik Dijkstra (ChristenUnie) de komende vier jaar meekrijgt is mee te denken en mee te werken aan het realiseren van meer conciërges op scholen. “Voor D66 is dit een belangrijk punt uit ons verkiezingsprogramma”, zegt fractievoorzitter Martine van Bemmel (D66).
Martine van Bemmel D66): “Conciërges zijn onmisbaar in het onderwijs.” (Foto: aangeleverd)

De Democraten organiseren al vijf jaar de verkiezing van de conciërge van het jaar in Almere. “Juist om onder de aandacht te brengen wat een conciërge allemaal betekent voor een school. En dat is heel veel”, zegt Van Bemmel. “Hij is vaak een vertrouwenspersoon van leerlingen, regelt alle klusjes in school, is manusje van alles en vaak het eerste aanspreekpunt in school. Kortom: de conciërge is de kruipolie van de school waardoor alles goed kan functioneren. En daarom vinden we dat in principe iedere school een conciërge moet hebben. En dat is zeker nog niet overal het geval.”
Bewijs

De verkiezing van de conciërge van het jaar is voor Van Bemmel het bewijs dat leerlingen, ouders en docenten een conciërge belangrijk vinden. “Ik krijg bij die verkiezing zoveel mailtjes waarin mensen vertellen dat ze het belangrijk vinden. Een keer liep mijn hele mailbox vol toen een school scans van alle tekeningen stuurde die kinderen gemaakt hadden over hun conciërge.”
Schoolbesturen

In principe is aantrekken van personeel de verantwoording van de schoolbesturen. “Maar als gemeente kunnen we ook wat doen, en dat is meer dan meedenken”, stelt Van Bemmel. “Er gaat dit jaar meer rijksgeld naar het onderwijs. Een deel daarvan kunnen we aanwenden voor extra conciërges. Bovendien kan de gemeente een rol spelen in het aanboren van bronnen waar we geschikte personen uit kunnen halen. Ik denk dan aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de nodige opleiding kunnen daar heel goede conciërges tussen zitten. Dat zorgt voor een win-winsituatie. Mensen die niet zo makkelijk aan het werk komen aan de slag helpen en scholen krijgen er een belangrijke persoon bij: een conciërge.”
Artikel geplaatst op: 11 juni 2018 - 13:55

Gerelateerd

Delen