Vijf partijen willen oplossing asielzoekers Oosterwold

CDA-politica werd woord ontnomen

Door Robert Mienstra
ALMERE – Het CDA heeft samen met de VVD, PVV, D66 Leefbaar Almere en ChristenUnie een motie opgesteld om een einde te maken aan de opvang van asielzoekers in Oosterwold. De partijen willen ook dat de gemeente meewerkt aan een oplossing voor de asielzoekersgezinnen die er in tenten en caravans wonen.


Op de Politieke Markt werd opnieuw dit onderwerp besproken. De gemoederen liepen hoog op. Lesley van Hilten (CDA) vond dat wethouder Jerzy Soetkouw (PvdA) haar vraag - net als vorige week - niet beantwoordde of de asielzoekers uit het hele land naar Almere komen. Er ontstond een woordenwisseling met voorzitter Joep Kramer die Van Hilten het woord ontnam.
Van Hilten was na de vergadering duidelijk: “De gemeente doet niets voor die mensen in Oosterwold. Het mag niet zo zijn dat ze er in de herfst en winter nog onder erbarmelijke omstandigheden wonen. De wethouder wil vooral eerst onderzoek doen naar hun status en herkomst. De kavel van Inspiration Inc in Oosterwold moet zo niet gebruikt worden om mensen op te vangen. Daar zijn andere mogelijkheden voor.”

Opvang niet noodzakelijk


De vijf partijen constateren nu dat het Leger des Heils en het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielszoekers (red.)) aangeven dat de opvang in Oosterworld niet noodzakelijk is. Ook stellen zij dat het COA op zes verschillende plekken in Nederland opvang verzorgt voor uitgeprocedeerde gezinnen. De partijen vinden dat Oosterwold niet bedoeld is als opvanglocatie van uitgeprocedeerde gezinnen en vinden dat uitbreiding van het aantal opgevangen gezinnen voorkomen moet worden.
Zij verzoeken het college voor het einde van de herfst een einde te maken aan de opvang van uitgeprocedeerde gezinnen in Oosterwold en zo nodig daar afspraken over te maken met het Leger des Heils, het COA en de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Artikel geplaatst op: 13 juli 2018 - 18:54

Gerelateerd

Delen