'Wethouder heeft geen idee van de situatie'
Leerlingen Universum toch met de bus naar noodschool

Door Robert Mienstra
ALMERE – Wethouder Aldrik Dijkstra (ChristenUnie) was afgelopen donderdag klip en klaar in de plenaire vergadering gemeenteraad: “Ik krijg het niet voor elkaar om alle kinderen van de Het Universum eind augustus in de wijk Nobelhorst naar school te laten gaan.”
Het Universum in Nobelhorst. (Foto: aangeleverd)

De politieke partijen die tijdens de beraadslagingen nog forse kritiek hadden op de wethouder, slikten dit en stemden tegen een motie van de PVV waarin de wethouder opgeroepen werd na de vakantie meteen met een oplossing te komen voor het huisvestingsprobleem van Het Universum.
Stomverbaasd

De meeste partijen hadden er in de beraadslagingen op de Politieke Markt geen goed woord voor over dat de huisvestingsproblemen van Het Universum al ruim een jaar bestaan en dat er geen adequate oplossing was gevonden door wethouder Dijkstra. Volgens de nieuwe wethouder was er door zijn voorganger Rene Peeters (D66) wel degelijk actie ondernomen en was besloten een aantal kinderen met bussen naar de Hasselbraam te laten vervoeren. Dijkstra meldde dat er begin 2019 twaalf tot veertien noodlokalen komen op een kavel in Nobelhorst. “Eerder is niet mogelijk.”
Zoubida Bouljhaf (GroenLinks) zei dat ze stomverbaasd was dat de zaak al zo lang speelt. “We weten dat de gemeente pas zes weken geleden met onderzoek naar noodlokalen is begonnen.” De VVD, D66, de Partij voor de Dieren, het CDA en de PVV sloten zich hierbij aan. Dijkstra verdedigde zich door te zeggen dat er drie mogelijke kavels pas de afgelopen vijf weken binnen beeld kwamen, waarvan er één begin 2019 bebouwd kan worden. Ondanks de kritiek van de partijen, kreeg Dijkstra in de plenaire vergadering het voordeel van de twijfel.
Teleurgesteld

Nikita Vorstermans die spreekt namens bezorgde ouders van het Universum, is heel teleurgesteld over het resultaat. “In 2016 gaf de school al aan dat het gebouw te klein zou worden. De school dacht dat het wel goed zou komen. Maar het is de ouders onduidelijk welke stappen er door de school, de ASG en de gemeente gezet zijn in die tijd. Op alle fronten is de communicatie niet goed geweest.”
Vorstermans begrijpt dat het een lastig dossier is voor een wethouder die nieuw is “maar het is overduidelijk dat hij geen idee heeft van de situatie, hij leek in de raad totaal niet op de hoogte en lijkt nu de Sjaak te zijn.”
Vorstermans was overigens wel blij met de inzet van veel politieke partijen. “Die zijn langs geweest en hebben ons gesteund.”
De wethouder zegde wel toe dat het busvervoer door de gemeente betaald gaat worden. “Een ambtenaar deed na de vergadering voorkomen dat we daar dolblij mee moesten zijn, want de kinderen hadden anders moeten fietsen”, vertelt Vorstermans. “De kinderen zijn de dupe van dit hele spel.”
Artikel geplaatst op: 23 juli 2018 - 13:23

Gerelateerd

Delen