Interview Loes Ypma (PvdA) nieuwe wethouder

'Op mijn veertiende al politiek actief'

Door Robert Mienstra
ALMERE – Aan enthousiasme ontbreekt het de goedlachse nieuwe PvdA-wethouder Loes Ypma (1980) zeker niet. Tijdens de gemeenteraadsvergadering die afgelopen donderdag vooraf ging aan haar installatie was ze een aandachtig luisteraar, maar toonde ze ook haar gulle lach na een grap van burgemeester Weerwind. “Ik wil Almere tot in de haarvaten leren kennen”, zei ze in haar openingsspeech.

Wethouder Loes Ypma toont vaak haar gulle lach. “Ik heb hier een warm welkom gekregen.” Links van haar collega-wethouder Jaap Lodders. (Foto: Bart Buijs, Prospero)


“Ik kom uit een maatschappelijk betrokken gezin”, vertelt Ypma. “Mijn moeder werkte altijd bij Amnesty en vluchtelingenwerk en werkt nu als maatschappelijk werkster in een ziekenhuis.” Politiek heeft Ypma niet van een vreemde. “Mijn vader is altijd werkzaam geweest in het openbaar bestuur. Hij was gemeenteraadslid en was wethouder in Woerden. Dat ik een bijdrage moet leveren aan de maatschappij is me door mijn ouders met de paplepel in gegoten.” Ypma heeft twee dochters, een van dertien en een van negen.

Gezin


Tijdens haar openingsspeech zaten haar ouders en een van haar dochters op de publieke tribune. “Mijn dochter zei na afloop ‘nou mama, de ene schorsing hier is nog niet afgelopen of de volgende begint al.’ Mijn ouders en dochters glommen van trots dat ik hier wethouder mag zijn. Ze zijn echt betrokken. Mijn man houdt mij scherp op zaken als duurzaamheid en groen. Hij is bioloog en werkt bij de Stichting Natuur en Milieu. Binnenkort gaan we op vakantie naar de bergen, dat wordt dus een avontuurlijke trip.”

Jong begonnen


Ypma is al 24 jaar politiek actief. “Op mijn veertiende streed ik al voor jongerenhuisvesting en een disco. Op mijn twintigste kwam ik in de gemeenteraad van Woerden met voorkeursstemmen, van 2000 tot 2007. Toen werd ik twee termijnen wethouder. En gaf toen ook nog les twee jaar les als docent maatschappijleer.” Van 20 september 2012 tot 23 maart 2017 was Ypma lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Sinds 2017 was zij bestuursvoorzitter van Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs.

Samenwerking


De Floriade wordt natuurlijk hét dossier van Ypma. “Mijn man en ik zijn al op het Floriadeterrein geweest. We zijn daar door heel enthousiaste vrijwilligers rondgeleid. Het is een prachtig terrein, heel mooi groen, echt een kans.”
Ypma wil graag samen met de Almeerders de stad leren kennen. “Ik wil graag met Almeerders door de stad wandelen en fietsen en hun verhalen horen.” Ook de politici van andere partijen kunnen rekenen op haar warme belangstelling. “Ik houd van samenwerking en ben oprecht geïnteresseerd in de drijfveren van de collega-politici."

Artikel geplaatst op: 23 juli 2018 - 11:42

Gerelateerd

Delen