Fors tegenvallende opbrengsten KAF

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM – KAF (Kunstlinie Almere Flevoland) heeft vorig jaar bij lange na niet de opbrengsten gehaald die vooraf waren begroot. Er kwamen weliswaar meer mensen het pand binnen, maar het aantal betalende bezoekers aan het theater, de expo, de academie en de Citylounge (horeca) viel zwaar tegen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2017 van KAF.

Er komen veel minder betalende bezoekers in KAF dan verwacht. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)


Vergeleken met het jaar 2016 is de situatie ongeveer gelijk gebleven. Maar onder leiding van directeur Jeroen van de Wiel was in de begroting voor 2017 juist op een flinke toename van betalend publiek gerekend. En dat blijkt nu te ambitieus geweest te zijn.
In totaal boekte het theater vorig jaar 169 voorstellingen die door 52.032 mensen bezocht werden. Terwijl er met de gemeente was afgesproken dat er minimaal 180 voorstellingen geboekt zouden worden waar dan 60.000 betalende bezoekers op af zouden moeten komen. Dat is niet gehaald.


Tegenvallend


Op alle vier de onderdelen (KAF Podium, KAF Expo, KAF Academie en KAF Citylounge) haalt de organisatie bij lange na niet verwachtingen. Door het tegenvallende aantal theaterbezoekers (2,8 procent lager dan in 2016) kwam er maar liefst 614.000 euro (36,4 procent) minder binnen dan was begroot. Ook het aantal betalende bezoekers aan de Exporuimte viel zwaar tegen. Er kwam 68.822 euro (31,6 procent) minder geld in het laatje dan de directie had verwacht, terwijl de Academie ook nog eens 13.933 euro te weinig opleverde. Een tegenvaller van 23,6 procent. Ook de verwachtingen van de horeca in de Citylounge (-24,9 procent) bleken veel te ambitieus gesteld.


Huurinkomsten


Daarbij liepen ook de huurinkomsten met 20,6 procent (25.462 euro) terug, wat volgens het jaarverslag grotendeels te verklaren is door het vertrek van de lokale omroep Media036.
Dat er in het jaarverslag toch sprake is van een ‘financieel solide jaar’ komt vooral doordat er minder kosten zijn gemaakt vanwege het publiek dat wegbleef. Het gevolg van een financiële afspraak met bespelers die veelal een percentage van de opbrengst krijgen. Omdat er veel bezoekers wegbleven, hoefde er dus ook minder te worden afgedragen.

 
Signalen


Wethouder Hilde van Garderen (VVD) heeft vanwege het politieke reces het jaarverslag nog niet onder ogen gehad. “Maar ik heb natuurlijk wel het één en ander al aan signalen opgevangen. Daar ga ik nog niets over zeggen. Na het reces staat er een bestuurlijk overleg met KAF op de agenda en ik vind het netjes om daarin KAF uitgebreid de gelegenheid te geven om de cijfers te duiden.” Van Garderen wijst ook op het cultuurplan dat momenteel wordt gemaakt, waar KAF uiteraard ook deel van uitmaakt. “Het is voor mij duidelijk dat we meer moeten kunnen doen met dit prachtige, iconische gebouw. De toekomstige herinrichting van de Esplanade zal KAF ‘dichterbij’ het centrum brengen.”

KAF-directeur verdient meer dan burgemeester


Uit het jaarverslag blijkt dat directeur Jeroen van de Wiel vorig jaar 150.381 euro toucheerde. Dat is meer dan burgemeester Franc Weerwind verdient. Die moet het doen met 126.000. Medio juni nam Van de Wiel onverwacht ontslag bij KAF om ‘een tijdje op de fiets door China te gaan crossen’. In de vacatureomschrijving voor een nieuwe directeur wordt gezocht naar een persoon die een ‘verbinder’ is. Iemand die ‘nadrukkelijk gericht is op samenwerking en zowel in- als extern mensen mee weet te krijgen in de ontwikkeling van KAF. Zij/hij doet dat ‘vooral in samenwerking met het MT en medewerkers en geeft medewerkers vertrouwen en ruimte.’
Juist op dat laatste punt was er veel kritiek op Van de Wiel. De sollicitatietermijn is inmiddels verstreken.

Artikel geplaatst op: 14 augustus 2018 - 13:40

Gerelateerd

Delen