Hoe ex-directeur James Purvis KAF-crisis zou aanpakken

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM – “De cultuur in Almere is terug op het niveau van Hoogezand-Sappemeer. Almere heeft haar goede naam op het gebied van cultuur verkwanseld.” Dit zegt James E. Purvis, de geliefde ex-directeur van theater De Metropole en De Roestbak. Hij legt uit hoe hij de teloorgang van KAF een halt toe zou roepen.

James E. Purvis: “Mijn eerste ingreep zou zijn om KAF weer om te dopen in Schouwburg Almere of Stadstheater Almere. Dus: KAF… eraf!"


Dat het absoluut niet goed gaat met KAF, bevestigt Purvis. En Purvis kan het weten. Menig Almeerder weet anno 2018 nog steeds hoe deze op-en-top gastheer destijds bezoekers en artiesten in het theater persoonlijk welkom heette en, na afloop, soms zelfs weer in hun jas hielp. Purvis heeft de nodige adviezen voor KAF en de gemeente. “Zet de sollicitatieprocedure voor een nieuwe directeur van de schouwburg stop en stel een interim-directie aan die ruim de tijd krijgt om goodwill terug te winnen en rustig kan achterhalen waar bij KAF de basisfouten zijn gemaakt.”
In ieder geval moet de ambiance en uitstraling worden hersteld, stelt Purvis. “Zorg dat die interim-directie ondersteuning krijgt van een commissie van advies, bestaande uit kenners en doeners uit het vak. En… oh ja: direct de naam KAF van de gevel halen. Wat een negatieve woordwaarde gaat daarvan uit, slecht voor het imago en uitstraling van de tent. “Grapjes” als: bezoekers die ‘kaffers’ heten zijn niet van de lucht.”


Plank misgeslagen


“Mensen betalen flink voor een theaterkaartje, zorg er dan ook voor dat het een échte uitgaansavond wordt”, legt Purvis uit. “Zorg voor een perfecte ambiance. Op dat gebied heeft KAF de laatste jaren de plank volledig misgeslagen. Wie voelt zich in de watten gelegd als je koffie in kartonnen bekertjes krijgt? Wie krijgt een warm gevoel als je na afloop van een voorstelling op plastic stoeltjes in de Citylounge plaats moet nemen?”

Vraagtekens


Purvis wil de opgestapte directeur Jeroen van de Wiel zeker niet afvallen, maar zet wel vraagtekens bij diens beleid. “Van de Wiel heeft in Den Haag een goedlopend poppodium neergezet, alle lof daarvoor. Maar theaterpubliek is volstrekt anders. Dat is een plek voor iedere Almeerder, maar juist ook een plek waar het establishment elkaar ontmoet en ook gezien wil worden. Prima als er oog is voor een jonger publiek, maar dat is te ver doorgeslagen. Met de komst van KAF is ook de klasse en de kwaliteit in de programmering verdwenen.”


Vlucht


Het gevolg is volgens Purvis dat het Almeerse theaterpubliek de vlucht nam naar Amsterdam, Bussum (’t Spant), Laren (Singer) en zelfs Lelystad (Agora). “Daar begrijpen ze het beter”. Almere zit nog steeds een beetje in de modus van de jaren ’70 waar alles multifunctioneel moest zijn. “Ik zei altijd: veel ‘multi’ en weinig ‘functioneel’ in de polder.” In KAF zie je dat terug: alles moest bij elkaar: theater, museum, expo, kunstzinnige vorming. Maar theater is theater en een museum is een museum. Dat moet je niet bij elkaar husselen, dat zijn aparte beleidsvelden. Vergelijk maar in alle grote steden. Duur? Welnee. Op dit moment is het juist duur. Door het visieloze ‘Hectare Cultuur’ (waar KAF uit voortkwam, red.) zijn tonnen zinloze euro’s over de balk gegooid. De Almeerse cultuur is terug op het niveau van Hoogezand-Sappemeer, voor zover dat niet een belediging is voor die gemeente. Het roer moet drastisch om met slimme constructies. Dat is niet zo moeilijk. Daar zijn in ons land enorm goede voorbeelden van.”

Hectare Cultuur


Het ging volgens Purvis al fout toen Almere ging spreken over ‘Een Hectare Cultuur.’ “Dat is ingegeven door lieden die niet gespeend zijn van enig cultureel normbesef, noch historische waarden, en verworvenheden. Met die ‘Hectare Cultuur’ begon letterlijk de culturele uitverkoop van Almere. Weg kunstcollectie, weg schitterende Paviljoens (inmiddels opgebouwd in Amersfoort, red.) waar men zich suf lacht om die domme Almeerders en tenslotte weg verantwoord, hoogstaand kunst- en cultuurbeleid.”

ChristenUnie

De ChristenUnie heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders over de zaak KAF. Met name wil de CU antwoorden hebben op vragen over de structureel negatieve financiële resultaten en de afname van het aantal betalende bezoekers. Ook  wil de partij van het college weten of het bereid is om de naam Schouwburg Almere te herinvoeren

IN KADER

Aanpak van Purvis:


-   Ga te rade waar basisfouten zijn gemaakt
-   Stel interim-directie in, desgewenst, gesteund door commissie van kenners en professionals
-   Las een ruime interim-tijd in om verloren goodwill bij het Almeerse publiek te herwinnen
-   Scheidt alle slecht samengestelde delen (theater, expo, citylounge, academie)
-   Herstel de oorspronkelijke naam Schouwburg Almere of kies voor Stadstheater Almere
-   Breng allure, kwaliteit en klasse terug – want “kwaliteit is klasse” (Abraham de Swaan)

Artikel geplaatst op: 20 augustus 2018 - 09:50

Gerelateerd

Delen