Commentaar

Door Robert Mienstra
Historisch besef

Het historisch besef in Almere is encyclopedisch klein. Bijna 42 jaar geleden kregen Henk en Lia de Clerck als eersten de sleutels van hun woning aan de Schoolwerf uitgereikt. Slechts een kleine plaquette in Haven herinnert aan dat gedenkwaardige moment.
Een groot deel van de tastbare historie van Almere in de vorm van maquettes ligt te verstoffen in een depot in Lelystad.
Zorgt Almere wel goed voor haar zo jonge geschiedenis? Het antwoord is ontkennend. Ja, er is een archief in de stad dat digitaal erfgoed wordt genoemd. Dat doet goed werk. Er is van alles te vinden over de historie. Maar... hoe zit het met de tastbare historie van de stad?
Het gebouw De Roef in Haven staat nu leeg. Het was ooit het eerste etablissement voor de pioniers: café, vergaderzaal, trouwzaal, kerk, feestzaal, aula en toneelzaal. Het gebouw is momenteel onverhuurbaar en gaat richting een vervallen staat. Een beetje stad koestert zo’n gebouw en geeft het een bestemming die bij de historie past.
Een van de eerste gebouwen van Almere Stad werd voortvarend afgebroken: gebouw Meerestein, kloppend hart van de kleine stadse gemeenschap. Ambtenaren hadden er overdag hun werkplek, de toekomstige bewoners werden er ontvangen op druk bezochte voorlichtingsbijeenkomsten en op zaterdagavond werd het voorlichtingszaaltje omgetoverd tot bioscoop en op zondagochtend werden er kerkdiensten gehouden. Vol enthousiasme werd een stukje historie van Almere plat gegooid.
Deze krant pleitte er een tijdje geleden voor om een standbeeld te maken van Henk en Lia de Clerk, de eerste inwoners. Welke stad in de wereld weet hoe zijn eerste inwoners er exact uitzagen? Almere! En wil de stad dat bewaren voor het nageslacht? Neen. “We kijken in Almere niet terug, maar vooruit”, zei een raadslid van de VVD in een reactie.
Oud theaterdirecteur James E. Purvis meldde vorige week in deze krant dat de theaterwereld in Almere niets meer voorstelt. “Lieden die niet gespeend zijn van enig cultureel normbesef en historische waarden en verworvenheden kregen het voor het zeggen”, zei hij. “Dat eindigde in een culturele uitverkoop van Almere.”
Wie het verleden niet kent, zal geen greep krijgen op de toekomst. En dat geldt zeker voor onze stad.
Artikel geplaatst op: 28 augustus 2018 - 15:29

Gerelateerd

Delen