Windmolenpark Pampus staat bouwopdracht niet in de weg

Door Marcel Beijer
POORT – Het was eigenlijk al lang en breed beklonken, maar donderdagavond tijdens de Politieke Markt werd er definitief een klap op gegeven: er komt bij Pampus een windmolenpark met tien reusachtige windmolens. De bouw van de molens staan de Almeerse bouwopdracht niet in de weg.


De gemeenteraad was in meerderheid al akkoord met de bouw van de windmolens, maar formeel moest er nog een ‘verklaring van geen bedenking’ worden afgegeven. In ruime meerderheid is de raad bereid die af te geven.
Bij de raad leefden nog wel wat technische vragen, waarvan de belangrijkste van de VVD kwam: heeft de komst van het windmolenpark gevolgen voor de woningbouw? Immers: in een straal van 1500 meter van de molens mogen geen woningen worden gebouwd. Wethouder Jerzy Soetekouw stelde de liberalen gerust. “Ik kan heel stellig zeggen dat de woningbouwopgave die we als stad hebben, niet in het geding is. Er is voldoende buffer.”
Ook staat het windmolenpark de ontwikkeling van het stadsdeel Pampus niet in de weg, aldus de wethouder. “We gaan pas in Pampus bouwen als er een goede ontsluiting is voor de bewoners. Dat betekent dus dat de IJmeerverbinding er moet komen. Het Rijk heeft daar nog geen toezeggingen over gedaan. Die ontwikkeling kan dus nog wel een aantal jaren duren."


Participatie


Teleurstelling was er over de participatie van omwonenden. Slechts 5 procent van de betrokkenen nam de moeite om zich uit te spreken via enquêtes, informatieavonden of zelfs deel te nemen aan een geluidssafari, waarbij gehoord kon worden hoeveel geluidsoverlast de molens, met een ashoogte van 90 meter, veroorzaken. “Het liefst had ik gezien dat de hele buurt zijn stem had laten horen”, gaf Soetekouw toe. “De respons valt inderdaad tegen, maar ik ben wel trots op de wijze waarop de mogelijkheden tot reageren hebben vorm gegeven.”

Artikel geplaatst op: 21 september 2018 - 13:28

Gerelateerd

Delen