Poortbewoners zeer ontevreden over bestemmingsplan

Door Dominique Voss
POORT – De eerste raadsvergadering van het nieuwe politieke seizoen was gelijk eentje waar de vonken ervan afvlogen. In een klein zaaltje in Sterrenschool De Ruimte waren verontrustende bewoners bijeengekomen om invloed te uiten op het bestemmingsplan Poort West en Pampushout. "De raad is gekozen door de mensen die er wonen niet door de mensen die er gaan wonen. We willen dat jullie ons serieus nemen", zei een van hen in zijn pleidooi.

Bewoners in Poort voelen zich niet gehoord. (Foto: Almere DEZE WEEK/Dominique Voss)


Het nieuwe bestemmingsplan wijkt sterk af van het in 2007 gepubliceerde plan voor Poort. Het gaat met name om meer bebouwing en minder groen. Iets waar bewoners niet achter staan. Omdat het onderwerp zo sterk leeft werd de raadsvergadering donderdagavond op locatie in Poort gehouden. Bewoners die het niet eens zijn met de plannen zijn de afgelopen maanden dan ook druk bezig geweest met het starten van petities en het indienen van zienswijzen, maar zonder enig succes.
De raad zegt meer burgerparticipatie te willen, maar volgens deze burgers is de huidige werkwijze niet effectief. Ze voelen zich niet gehoord en er is geen duidelijke communicatie. Sommige bewoners wisten niet eens dat deze bijeenkomst er zou zijn. “Een raadslid sprak mij net aan en zei: leuk dat u er weer bent. Maar daar ben ik het niet mee eens”, zei een bewoner. “Ik vind het eerder jammer dat ik hier nu weer mijn verhaal moet doen.”
De reden waarom deze en andere burgers zo ontevreden zijn, is omdat ze zich 'belazerd' voelen. “Ik kocht de kavel van mijn dromen, dichtbij het groen zodat ik op zondagmiddag na een lange week kan genieten van een wandeling door de natuur”, zei een vrouwelijke buurtbewoonster. “Waarom woon ik ‘aan het bos’, als het er straks niet meer is? Ik zie zometeen door de huizen het bos niet meer.”

IJskast


Leefbaar Almere pleitte er tijdens de vergadering voor om het huidige bestemmingsplan in de ijskast te zetten, “pas dan kan de échte participatie met de burgers beginnen", aldus Kees Ahles. Maar dat is volgens wethouder Maaike Veeningen (D66) niet mogelijk. “We maken van tevoren een balans op en als we die nu gaan verstoren door het plan in de ijskast te stoppen heeft dat forse financiële gevolgen die we niet kunnen overzien. We kunnen wel gaan zoeken naar een middenweg. Ik blijf graag met de bewoners in gesprek.”
Vanwege alle commotie praat de raad tijdens de Politieke Markt van komende donderdag door over bestemmingsplan Poort West en Pampushout. Dit keer niet bij de sterrenschool maar in het gemeentehuis, vanaf 19:00 uur.

Artikel geplaatst op: 24 september 2018 - 08:41

Gerelateerd

Delen