Kanttekening

Door Robert Mienstra
Miljoenennota niet interessant voor Almere
Op de rug (met bretels) Jort Kelder. Links van hem an Zweekhorst en Annemarie Jorritsma. Rechts van Kelder: Barbara Baarsma en Nik Smit. (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Jort Kelder zal Barbara Baarsma (directeur Rabobank Amsterdam), Jan Zweekhorst (Fiscalist), Nik Smit (Almere City Marketing) en Annemarie Jorritsma (Commissaris-Generaal Floriade 2022) aan de tand voelen over de gevolgen van de miljoenennota voor Almeerse ondernemers en het Almeerse ondernemersklimaat’, kopte de folder van de miljoenennotamiddag van afgelopen woensdag in KAF.
Wat informatie had moeten worden over Almere werd met name een fitty tussen Baarsma en Jorritsma over de afschaffing van de dividendbelasting. Kelder liet de discussie begaan. Hij keek besmuikt toe en leek de battle tussen de dames wel amusant te vinden. Wat de miljoenennota voor Almere betekent, bleek van ondergeschikt belang.
Jorritsma zette vlak na Prinsjesdag verschillende hoedjes op in KAF: die van oud-burgemeester, van VVD-politica, eerste kamerlid en commissaris-generaal van het rijk voor de Floriade. Dit maakte de discussie er niet helderder op. Over haar rol als commissaris-generaal kon ze niks zeggen. Die dag had ze net bevestigd gekregen dat het baantje doorging. Maar dat de Floriade geweldig wordt, stond voor haar buiten kijf.
Baarsma, Jorritsma en Zweekhorst maakten er een technisch, gedetailleerd verhaal van dat niet relevant was voor de Almeerse ondernemers in de zaal. En als er nieuws was, was dat negatief voor de Almeerse ondernemers.
“Door deze miljoenennota gaan de ondernemers er op achteruit”, zei Zweekhorst. “Er is voor hen echt niets om over te lachen.”
Maar waar de specifiek Almeerse ondernemers dan exact rekening mee moeten houden, bleef onduidelijk.
Nik Smit vond dat de miljoenennota weinig met Almere te maken had. “Almere City Marketing zet in op meer toeristen. Onze stad kan een rol spelen in de toeristenspreiding van Amsterdam. Daar staat niets over in de miljoenennota.”
De miljoenennotamiddag was leuk als netwerkbijeenkomst, maar wat de impact van de miljoenennota op het Almeerse economische klimaat is, bleef duister. En wat het stuk voor de gewone man in Almere betekent, bleef helemaal buiten beeld.
Artikel geplaatst op: 21 september 2018 - 11:23

Gerelateerd

Delen