Raad ziet aankoop politiebureau Bivak 1 wel zitten

Door Robert Mienstra
HAVEN - De poltieke partijen zien de aankoop van het oude politiebureau in Haven wel zitten. Vrijwel unaniem steunden zij tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag het voorstel van wethouder Hilde van Garderen (VVD) om het markante gebouw door de gemeente te laten aankopen.
Het politiebureau krijgt een centrale functie in de visie vernieuwing Haven. (Foto: aangeleverd)

Frits Huis (Leefbaar Almere) was de grootste pleitbezorger. “Het is het eerste gebouw van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas. Vergelijk het maar met een vroege Rembrandt. Het is een vroege Koolhaas. Als de gemeente dit gebouw niet aankoopt om het te behouden, dan worden we landelijk, maar ook internationaal uitgelachen.”
Huis ziet graag dat het gebouw in Haven zijn oude functie houdt. "Het uitgangspunt van Koolhaas was dat het een gebouw moest zijn waar inwoners zich prettig zouden voelen. En dat werd ook zo. Die functie moet behouden blijven.”
Sloop voorkomen

Wethouder Van Garderen onderbouwde de aankoop nogmaals: “Het is een strategische aankoop die alles te maken heeft met de locatie. Het is een unieke plek die heel bepalend kan zijn binnen de visie van de toekomstbestendige vernieuwing van Haven. We moeten speculanten voor zijn en sloop voorkomen zodat er iets komt wat helemaal niet past in Haven.”
Meepraten

De definitieve invulling van het Bivak 1 is nog niet rond. “Die komt als de visie op Haven klaar is”. zei Van Garderen. “Tot die tijd kan het verhuurd worden aan bijvoorbeeld een culturele instelling.” Van Garderen benadrukte dat de inwoners van Haven nadrukkelijk betrokken worden bij de invulling van de ‘vroege Koolhaas’.
Artikel geplaatst op: 01 oktober 2018 - 09:39

Gerelateerd

Delen