Gemeente krijgt alleenheerschappij over Floriade

Door Marcel Beijer
ALMERE – De gemeente krijgt in ieder geval tot de jaarwisseling de alleenheerschappij over de Floriade. Dat is een gevolg van het wegvallen van de directie en Raad van Commissarissen (RvC) van de Floriade BV. In afwachting van een nieuwe opzet van het Floriade-bestuur wordt ambtenaar Remko Schnieders aangesteld als interim-directeur.


De relatie tussen de gemeente en de Floriade BV bleek te zijn vertroebeld toen duidelijk werd dat de gemeente de tuinbouwtentoonstelling wil laten samengaan met het bouwen van een Floriade-wijk. “Er ontstond een verschil van inzicht tussen de BV en de gemeente”, gaf wethouder Loes Ypma donderdagavond tijdens de Politieke Markt toe. Volgens de wethouder heeft het wegvallen van de tweekoppige BV-directie niets te maken met dat meningsverschil. “De een krijgt een ongeluk, de ander kreeg de kans burgemeester te worden. Dat is overmacht.” Het opstappen van de RvC had wel een duidelijke relatie met de ontwikkelingen, gaf collega Jaap Lodders toe. “Toen de gebiedsontwikkeling erbij kwam verschoof de focus van het evenement naar de woonwijk. De RvC was het daar niet mee eens.”

Onthoofding


Door de onthoofding van de Floriade BV zit de gemeente in een lastig parket. De organisatie heeft immers al flink wat vertraging opgelopen. De vraag is nu of de organisatievorm wel deugt. Het college heeft daarom oud-minister Cees Veerman om advies gevraagd. Veerman draagt drie opties aan. Opvallend is dat bij twee opties de BV wordt opgeheven. De derde optie heeft niet de voorkeur van Veerman. Het is meer een constructie om de opgelopen schade te repareren.
De gemeenteraad moet voor 1 januari een beslissing nemen voor een nieuwe structuur. Tot die tijd wordt Remko Schnieders, die nu programmadirecteur is, aangesteld als interim-directeur. Een onwenselijke situatie, beseffen ook beide wethouders. “Maar op dit moment de beste oplossing”.
De oppositie reageerde donderdagavond vol onbegrip op de ontstane situatie. “Er wordt gezegd dat wij onze input mogen geven. Maar er is geen keuze”, foeterde Marco de Kat (Leefbaar Almere) “Ik word hier niet alleen erg cynisch van. Ik vind het ook beledigend naar de raad.”

'Ongecontroleerde bende'


Oppositieleider Toon van Dijk (PVV) liep rood aan van woede. “We lopen met de Floriade al vijf maanden achter op schema. Je ziet de paniek toeslaan bij het college. De wethouders zitten hier lachend aan tafel, maar geloof me: ze slapen slecht dezer dagen. Het is een grote, ongecontroleerde bende met die Floriade. Dus besluiten ze maar met de aanstelling van de interim-directeur om als alleenheerser de Floriade te organiseren. Ik waarschuw vast: het college gaat de BV opheffen. Ondertussen hebben de vertrokken directeuren en commissarissen tonnen aan euro’s opgestreken. Wat heeft dat allemaal eigenlijk gekost?”
Wethouder Ypma wilde niet op die vraag ingaan. “En het opheffen van de BV heeft niet onze intentie”, zei ze. Dat vond de oppositie ook weer vreemd. Immers: dan blijft nog maar één optie van Veerman over: precies de optie die hijzelf niet ziet zitten. De raad stelde dan ook voor om Veerman binnenkort op het stadhuis uit te nodigen om uitleg te geven.

Artikel geplaatst op: 05 oktober 2018 - 10:47

Gerelateerd

Delen