Floriade heeft 7,2 miljoen extra nodig

Door Robert Mienstra

ALMERE – De Floriade gaat 7,2 miljoen euro meer kosten dan verwacht. Wethouder Loes Ypma (PvdA) heeft derhalve een flinke tegenvaller te verwerken.

Wethouder Loes Ypma (PvdA) naast Wethouder Jaap Lodders (VVD) (Foto: Bart Buijs, Prospero)


Het extra geld is al opgenomen in de nieuwe begroting: De verbrede scope van de Floriade en de nieuwe fase die daarmee is aangebroken, maken dat het financiële beeld voor de Floriade nu om bijstelling vraagt. In totaal is daar in de begroting 7,2 miljoen euro voor uitgetrokken”, meldt het college in het stuk.

Tegenvaller


“Ik heb alle begrotingspunten nog eens kritisch doorgenomen”, zegt wethouder Ypma. “Daaruit bleek dat in de voorgaande periode op een aantal punten te laag is ingeschat. Zo kwamen we bijvoorbeeld bij de veiligheid 1,6 miljoen euro te kort.”
De grootste kostenpost zit in de te hoog ingeschatte grondopbrengsten in de nieuwe woonwijk. “Daar zijn 660 huizen gepland”, zegt Ypma, “maar de grond levert minder op dan destijds verwacht.
Ypma verwijst voor de tegenvaller naar de begroting van 2015. “Toen was er nog geen woonwijk ingepland. Daarna wel. Die verandering is destijds niet voldoende meegenomen. Verder worden nu ook de geluidsmaatregelen op de A6 ingepast.”

Kritisch


Op de vraag of er nog meer lijken in de kast van de Floriade zitten, antwoordt de wethouder ontkennend. “We hebben alles kritisch doorgenomen en wat er aan problemen uit gekomen is gaan we nu oplossen. We moeten alles doen om van de wijk een mooie, groene en duurzame wijk te maken. Dat is goed voor Almere." Bovendien verwacht Ypma dat er uiteindelijk wel winst gemaakt wordt op de Floriade.

VVD


Halverwege 2017 waren de politieke partijen kritisch toen het college een extra financiële injectie voor de Floriade vroeg. Miranda Joziasse van de VVD plaatste destijds kanttekeningen. “We zitten nu met de gebakken peren.” Het VVD-raadslid meldde destijds dat ze niet zat te wachten op meer extra kosten voor de Floriade.
KADER
Toon van Dijk (PVV) was er als de kippen bij toen wethouder Jaap Lodders afgelopen donderdag twitterde over de nieuwe Almeerse begroting: ‘Plannen uit coalitieakkoord financieel vertaald en daarmee forse investering in @almere.’
Van Dijk’s antwoord: ‘Wethouder Lodder deelt gigantische klap uit aan #Almere. Meer dan 7 miljoen euro extra belastinggeld naar #Floriade.

Artikel geplaatst op: 05 oktober 2018 - 13:34

Gerelateerd

Delen