GroenLinks strijdt verder tegen vuurwerk

Door Marcel Beijer
ALMERE – Voor het eerst houdt de gemeente Almere dit jaar een proef met 'vrijwillige vuurwerkvrije zones'. Voor raadslid Jessica Kips (GroenLinks) is het slechts een klein stapje naar het ultieme doel: een vuurwerkvrij Almere.

GroenLinks in Almere zet de vuurwerkdiscussie geregeld op de politiek agenda. (Archieffoto: Shutterstock)


Als het kalenderjaar aan de laatste maanden begint zet Jessica Kips namens GroenLinks steevast het onderwerp ‘vuurwerk’ op de politieke agenda. “Het draagvlak voor vuurwerk neemt landelijk steeds verder af”, zegt Kips. “In Almere zijn relatief veel mensen tegen een vuurwerkverbod, maar toch zie je ook hier een omslag. Het gaat in kleine stapjes en de vrijwillige vuurwerkvrije zones is zo’n klein stapje.”
De proef houdt in dat bewoners in hun eigen straat, buurt of hofje kunnen inventariseren of het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling gewenst is. Kips: “Als een meerderheid niet wil, heb je pech. Is er wel draagvlak, dan kun je met elkaar afspraken maken.”
De gemeente kan daarbij een faciliterende rol spelen, bijvoorbeeld door posters met de tekst ‘deze straat is vuurwerkvrij’ te verstrekken. Op de site van de gemeente worden de bezoekers daar binnenkort op geattendeerd. Kips: “Handhaving is natuurlijk lastig, omdat de politie op oudjaarsavond vooral druk is met woninginbraken. Het is dus de bedoelding dat bewoners elkaar corrigeren als er toch vuurwerk wordt afgestoken.”

Landelijk


GroenLinks spreekt van een ‘goede eerste stap’. “Een onderzoekscommissie heeft vorig jaar aan de minister advies uitgebracht om tot beperking te komen van vuurwerk. Het argument daarbij is vooral gericht op overlast. Maar het gaat ons ook om de overlast voor wilde dieren, en ook om luchtvervuiling. En vergeet ook niet het afval dat op straat achterblijft. We moeten nog meer stappen zetten om tot een vuurwerkvrij Almere te komen.”
Dus kunnen we de klok erop gelijk zetten dat Kips snel het onderwerp weer op de politieke agenda zet. “Ik ga zeker niet achterover leunen. We moeten na de jaarwisseling zo snel mogelijk evalueren en dan al in het voorjaar met eventuele verdere maatregelen komen. Wij denken dan aan vuurwerkvrije zones in de stad. Denk aan wijken rond parken, kinderboerderijen of die grenzen aan de Oostvaardersplassen.”

Kritiek


Net als de Zwarte Pieten-discussie leidt ook het vuurwerkverbod overal tot verhitte discussies. Kips: “Maar er komt steeds meer draagvlak voor een verbod. De mensen die vinden dat we de traditie moeten bewaren gebruiken vaak als argument dat het maar om een paar uurtjes per jaar gaat. Maar dat is niet zo. Ik woon in Haven en hoor op dit moment, begin november, al geregeld harde knallen. Dat moet dus per definitie illegaal vuurwerk zijn.”

Artikel geplaatst op: 06 november 2018 - 11:00

Gerelateerd

Delen