Antwoorden college over financiele controle niet bevredigend

Door Marcel Beijer
ALMERE – De financiële controle op Almeerse stichtingen moet transparanter. Dat is de conclusie van bedrijfseconoom Maarten den Ouden naar aanleiding van de schriftelijke vragen die Respect Almere had gesteld aan het college. Den Ouden en Respect Almere vinden de antwoorden niet bevredigend.


Den Ouden stelde eerder in deze krant dat de financiële controle op stichtingen in Almere lastig is en allesbehalve transparant. Ambtenaren wilden tegenover deze krant niet in een gesprek uitleggen hoe op het stadhuis de controle precies werkt. De fractie van Respect Almere stelde vervolgens schriftelijke vragen hierover aan het college.
Vorige week werden die vragen beantwoord. Daarin schrijft het college dat de huidige werkwijze uitstekend functioneert en dat documenten niet openbaar mogen worden gemaakt vanwege de privacywetgeving.

Inzichtelijk


Die vlieger gaat voor Maarten den Ouden niet op. Den Ouden is gespecialiseerd op het gebied van management en organisatie bij verenigingen. “In het antwoord schaart het college een heleboel documenten onder 'privacygevoelige documenten': correspondentie, gespreksverslagen, inhoudelijke verslagen én financiële rapportages. Maar dat is niet terecht. Correspondentie mag vertrouwelijk blijven, uiteraard. Maar voor financiële rapportages geldt dat juist niet. Die zouden inzichtelijk moeten zijn. Zeker voor mensen die bij zo’n stichting betrokken zijn.”
Dat geldt voor Den Ouden dan vooral bij de kleinere subsidies waarbij geen accountantsverklaring vereist is. “Op dit moment kunnen stichtingsbesturen in de jaarrekening zetten wat ze goed uitkomt, omdat er toch geen controle is. En een ambtenaar heeft eigenlijk geen mogelijkheden om die al dan niet kloppende jaarrekening goed te controleren.”

WOB


Voor niet-ambtenaren is inzicht in de cijfers alleen te verkrijgen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Den Ouden: “Dat is een grote moeite en daarom niet wenselijk. Een slimme werkwijze zou zijn dat de gemeente elke gesubsidieerde stichting verplicht (in de subsidieverordening) om de jaarrekening openbaar te maken, bijvoorbeeld op de website. Door deze transparantie kunnen burgers geïnformeerd worden. Dat houdt automatisch al enige controle in. Stichtingsbestuurders zullen zich toch nog eens extra bedenken als ze informatie willen publiceren die niet correct is.”
Fractievoorzitter René Eekhuis van Respect Almere is het met de lezing van Den Ouden eens. Hij gaat een Ronde Tafelbijeenkomst over dit onderwerp organiseren waarbij hij onder anderen ook Maarten den Ouden als expert zal uitnodigen voor deskundige toelichting.

Artikel geplaatst op: 20 november 2018 - 08:49

Gerelateerd

Delen