'Ik wil een discussie: bouwen, bouwen, bouwen, of kwaliteit van de stad?'
Wethouder Hilde van Garderen (VVD) op bres voor cultuur

Door Robert Mienstra
ALMERE – “Met de kunst en cultuur kan het in Almere veel beter”, stelt wethouder Hilde van Garderen (VVD). “Daarom ben ik bezig een cultuurplan te ontwikkelen voor 2019-2024. Almeerders zijn zeer geïnteresseerd in cultuur en daarom moet er een inhoudelijke stap gemaakt worden. Ook in denken. Moeten we alleen maar bouwen, bouwen en bouwen of moeten we soms even pas op de plaats maken en investeren in de kwaliteit van de stad, niet alleen met onderhoud, maar ook met kunst en cultuur.”

Wethouder Hilde van Garderen (VVD): "“We hebben in Almere echt gezelschappen die landelijk in de top mee kunnen zoals De Bonte Hond en Suburbia." (Foto: Mona Alikah)

 

Museum


“De Almeerders willen dolgraag een museum. Dat ben ik met hen eens. Almere heeft ruimte voor landschapskunst – in Flevoland hebben we daar voorbeelden van die nergens in Nederland te zien zijn - maar we moeten ook ruimte gaan maken voor een nieuw museum met internationale allure waar eigentijdse in de stad vernieuwende kunsten een plek kunnen krijgen. Dus niet een museum zoals er al tientallen zijn, maar een museum van de toekomst. Anders dan de rest. Het moet een toeristische publiekstrekker worden waarvoor mensen een dagje of een paar dagen naar Almere komen.”

Landelijke top


Het cultuurplan dat de wethouder aan het schrijven is, moet vooral inspelen op regionale, provinciale, en landelijke samenwerking. “We hebben in Almere echt gezelschappen die landelijk in de top mee kunnen zoals BonteHond en Suburbia. De minister van cultuur was hier op bezoek. Die keek haar ogen uit. Ze was oprecht verrast dat we met de Almeerse cultuurprojecten bijna honderd procent van de schoolgaande jeugd bereiken. Dat gebeurt nergens in het land. Door dat bezoek zijn we ook op de kaart van de rijksoverheid gezet. Zo kunnen we nu op zoek gaan naar landelijke aanvullende fondsen, maar ook samenwerken met de regio Amsterdam. Er valt zoveel te winnen in Almere.”

Verankeren


Van Garderen vindt dat door de ambities van het nieuwe college het tijd wordt om grote stappen te zetten op het gebied van kunst en cultuur. “Het vorige college werkte met name met aanjaaggelden. Prima, maar wij gaan de cultuur definitief verankeren in de stad zodat cultuurmakers zekerheid hebben dat ze jaren door kunnen. Nu komen er grote acteurs niet naar Almere omdat de cultuurmaker niet zeker weet of hij volgend jaar financieel zo iemand kan inhuren. Dat gaan we veranderen. Ook het Cultuurfonds krijgt een vaste plek in ons beleid om zo te garanderen dat jong en aanstormend talent structureel een kans kan krijgen.”

Kwaliteit


Van Garderen benadrukt nogmaals dat ze de discussie over de stad wil aangaan. “Nu zijn we een stad van alleen maar bouwen. Maar we zijn zo groot geworden dat er nu ook om de kwaliteit moet worden gedacht. De inwoners willen dat. Die willen goed onderhoud en goede kwalitatieve voorzieningen. Daar hoort kunst en cultuur vooral bij. Dat maakt onze stad aantrekkelijk voor nieuwe bewoners, toeristen en bovenal voor onze eigen bewoners.”

IN KADER
Praat mee over kunst en cultuur

De gemeente gaat met de stad in gesprek over de ontwikkeling van kunst en cultuur tijdens cultuurtafels waar actieve bewoners en organisaties uitgenodigd zijn om input te geven over Kunst en Cultuur.
- Donderdag 29 november 14.30 uur -17.30 uur in poppodium de Meester
- Vrijdag 30 november 14.30 uur -17.30 uur in KAF (Schouwburg Almere)

Cultuurdebat


In 22 januari 2019 komt er een groot cultuurdebat in KAF (Schouwburg Almere) waar de lijnen van het Cultuurplan Almere 2019-2024 stadsbreed worden gepresenteerd.
Aanmelden voor de cultuurtafels: www.almere.nl/vrijetijd/cultuur/cultuurtafels

Artikel geplaatst op: 26 november 2018 - 10:56

Gerelateerd

Delen