'Laat keuze lokale omroep over aan Commissariaat van de Media'

Door Petra Onderwater
ALMERE – De keuze voor een nieuwe lokale omroep is nog altijd niet gemaakt. Op de Politieke Markt werd hier donderdagavond voor de derde keer dit jaar over gesproken. Het college verkiest de Productiefabriek Almere boven Almedia, maar het is de raad die uiteindelijk een beslissing moet nemen. De vraag was donderdag vooral of dat een wettelijke verplichting is of niet.

onderschrift


“Omdat het allemaal zo rommelig is verlopen qua informatievoorziening richting de raad, rijst de vraag in hoeverre er een heldere en transparante keuze is gemaakt door het college”, verklaarde Chris Ahles van Leefbaar Almere. Zowel Leefbaar als de VVD overwogen de motie te steunen die was ingediend door de PVV om als raad geen keuze te maken. “De Mediawet schrijft slechts voor om te adviseren over de vraag of kandidaten voldoen aan de wettelijke eisen. Dat betekent niet dat wordt gevraagd een keuze te maken uit de kandidaten”, aldus Willem Boutkan (PVV) over deze motie.

Koen Bokhorst (VVD) ziet het liefst dat het hele systeem landelijk wordt gewijzigd. “De Mediawet beperkt ons in onze keuze voor een nieuwe lokale media-instelling. Nu moet deze verplicht radio en televisie aanbieden, terwijl er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld via YouTube. Je moet goed onderzoeken waar behoefte aan is.” Bokhorst realiseert zich dat dit niet aan de lokale politiek is, maar hij is van plan hierover in gesprek te gaan met zijn partijgenoten in Den Haag.


Nieuwe informatie
Hoewel veel raadsleden aanvankelijk leken mee te gaan in de keuze van het college, ging het uiteindelijk vooral over de vraag in hoeverre het mogelijk is om als gemeenteraad geen keuze te maken. Wethouder Hilde van Garderen kwam vervolgens met een mail van het Commissariaat van de Media (CvdM) op de proppen, met daarin voor de raad nieuwe informatie. ”Ik heb het CvdM gevraagd of het vaker voorkomt dat een gemeenteraad geen keuze kan maken en wat er dan in zo’n geval gebeurt”, aldus Van Garderen. “Het antwoord was dat dit eigenlijk nooit voorkomt, maar dat het CvdM in zo’n geval de keuze kan maken. Zij gaan dan alles ook weer grondig doornemen, maar daarmee geeft u als volksvertegenwoordigers dus de keuze uit handen.”

Boutkan vroeg zich af waarom de wethouder deze informatie niet eerder had verstrekt. “Dan hadden wij onze motie wellicht anders geformuleerd”, reageerde hij. De PVV gaat nu een amendement indienen, waarin wordt voorgesteld om de keuze door het CvdM te laten maken. GroenLinks komt daarnaast met een amendement, waarin de fractie zich uitspreekt tegen de voordracht van de Productiefabriek en voor Almedia.  "Wij steunen het advies van het college niet, omdat de inhoudelijke beoordeling niet zwaar heeft meegewogen, terwijl wij daar wel aan hechten. Wij vinden het jammer dat vooral is gekeken naar begroting en samenwerking", aldus Joske Galiart (GroenLinks) hierover.

Volgende week wordt er opnieuw verder gesproken over dit onderwerp.

Artikel geplaatst op: 07 december 2018 - 14:19

Gerelateerd

Delen