Tijdelijke wethouder krijgt 15 tegenstemmen

Door Marcel Beijer en Robert Mienstra
ALMERE – De zieke wethouder Aldrik Dijkstra (ChristenUnie) wordt tijdelijk vervangen door mevrouw Marjan Haak-Griffioen. Donderdag is ze geïnstalleerd, ondanks 15 blanco tegenstemmen. Ze zal tot 14 mei in functie blijven.

Marjan Haak-Griffioen legt de eed af. (Foto: Prospero/Bart Buijs)

 

Dijkstra meldde zich half december ziek met klachten aan het hoofd. Zijn werkzaamheden werden tot nu toe door andere wethouders overgenomen. Nu blijkt dat er langdurig onderzoek moet worden verricht naar de klachten van Dijkstra is besloten tijdelijk een vervanger aan te wijzen. 

De ChristenUnie draagt daarvoor Marjan Haak-Griffioen aan. Zij heeft eerder in twee gemeenten en als gedeputeerde jeugdzorg van de provincie Utrecht met portefeuilles gewerkt vergelijkbaar met de vakgebieden van de huidige portefeuille in Almere. De voordracht van Haak-Griffioen ging niet zonder slag of stoot, toen vorige week bekend werd dat de gepensioneerde Haak-Griffioen voorzitter is van de Vereniging voor het Ongeboren Kind (VBOK). Een organisatie die buiten christelijke kring, wordt omschreven als ‘militant anti-abortus’.

D66
Fractievoorzitter Martine van Bemmel van D66 geeft desgevraagd toe dat haar partij niet stond te juichen toen de ChristenUnie Haak-Griffioen naar voren schoof. “We begrijpen dat haar standpunten volstrekt anders zijn dan die van D66. Onze kiezers zullen daar vraagtekens bij zetten. Wij hebben haar daarom gevraagd om haar functie bij de VBOK in de vervangingsperiode neer te leggen en het coalitieakkoord te onderschrijven. Dat vond ze geen enkel probleem. Daarmee werd het geen groot discussiepunt in de coalitie.”
Haak-Griffioen krijgt in Almere de portefeuille Zorg toegewezen. Dat zou voor ethische discussies kunnen zorgen. Van Bemmel: “Ze wordt voor zestien weken aangesteld. Ik neem toch niet aan dat er in die periode een abortuskliniek in Almere wordt geopend of zo."

GroenLinks
Ook GroenLinks stond niet te applaudisseren toen Haak-Griffioen door de ChristenUnie naar voren werd geschoven. “We kunnen er mee leven dat mevrouw Haak-Griffioen zestien weken invalt. Maar daarna moet ze wel haar functie neerleggen en moet de ChristenUnie op zoek naar een andere wethouder. We kennen de opvattingen van Aldrik Dijkstra, daar kunnen we prima mee door een deur. Het was inderdaad voor ons een moeilijke afweging om met mevrouw Haak-Griffioen in zee te gaan.”
Dat bleek donderdagavond voor meer raadsleden te gelden. Maar liefst 15 raadsleden stemden tegen via een blanco stem. 26 raadsleden waren voor de benoeming waardoor ze tot 14 mei wethouder in Almere is.

Artikel geplaatst op: 12 februari 2019 - 14:21

Gerelateerd

Delen