Beoogd ChristenUnie wethouder is abortus-hardliner

Door Marcel Beijer en Robert Mienstra

ALMERE – De beoogd ChristenUnie-wethouder Marjan Haak-Griffioen, die wethouder Aldrik Dijkstra tijdelijk gaat vervangen, is voorzitter van de Vereniging voor het Ongeboren Kind (VBOK) een organisatie die buiten christelijke kring, wordt omschreven als ‘militant anti-abortus’. Dat is saillant omdat Haak onder meer Zorg in haar portefeuille heeft.

Fractievoorzitter Martine van Bemmel van D66 geeft desgevraagd toe dat haar partij niet stond te juichen toen de ChristenUnie Haak-Griffioen naar voren schoof. “We waren blij dat er een vervanger voor de heer Dijkstra kwam, want die is toch lange tijd uit de roulatie. Maar we begrijpen dat haar standpunten volstrekt anders zijn dan die van D66. Onze kiezers zullen daar vraagtekens bij zetten. Wij hebben haar daarom gevraagd om haar functie bij de VBOK in de vervangingsperiode neer te leggen en het coalitieakkoord te onderschrijven. Dat vond ze geen enkel probleem. Daarmee werd het geen groot discussiepunt in de coalitie.”

 

Zorg
Haak-Griffioen krijgt in Almere de portefeuille Zorg toegewezen. Dat zou voor ethische discussies kunnen zorgen. Van Bemmel: “Ze wordt voor zestien weken aangesteld. Ik neem toch niet aan dat er in die periode een abortuskliniek in Almere wordt geopend of zo. En mocht zich een ethische kwestie voordoen, dan ben ik ervan overtuigd dat de overige coalitiepartijen ons steunen. De ChristenUnie zit immers nu ook in het college. Die situatie wijzigt niet. De aanstelling is voor zestien weken. Ik hoop dat de heer Dijkstra dan weer terug is gekeerd.”

GroenLinks
Ook GroenLinks stond niet te applaudisseren toen Haak-Griffioen door de ChristenUnie naar voren werd geschoven. “Wij hebben inderdaad een uitgesproken mening over abortus”, zegt Willy Anne van der Heijden van GroenLinks. “Ik heb er uitgebreid met de ChristenUnie over gesproken. Natuurlijk moet er een opvolger komen voor Aldrik Dijkstra. We kunnen er mee leven dat mevrouw Haak-Griffioen zestien weken voor Aldrik invalt. Maar daarna moet ze wel haar functie neerleggen en moet de ChristenUnie op zoek naar een andere wethouder. We kennen de opvattingen van Aldrik Dijkstra, daar kunnen we prima mee door een deur. Het was inderdaad voor ons een moeilijke afweging om met mevrouw Haak-Griffioen in zee te gaan.”

De ChristenUnie is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar

Artikel geplaatst op: 13 februari 2019 - 13:40

Gerelateerd

Delen