Rutte spreekt met studenten Windesheim Flevoland

STAD CENTRUM – Premier Mark Rutte ging dinsdagavond in gesprek met studenten van Windesheim Flevoland. De leerlingen mochten Rutte de hemd van het lijf vragen en lieten die kans niet liggen. Vragen gingen niet alleen over zaken als het leenstelsel en het klimaat, maar ook over de pijngrens van studenten én die van de minister-president zelf.

Premier Mark Rutte werd warm onthaald door studenten van Windesheim Flevoland. (Foto: Fred Rotgans)


Student Wouter vroeg de premier of studeren alleen nog voor de elite is, maar daar wilde Rutte niets van weten. Hij verdedigde het leenstelsel, omdat met geld dat vrijkomt geïnvesteerd kan worden in onderwijskwaliteit. “Zelf kom ik ook niet uit de elite en als je er de hersenen voor hebt, moet je naar het hbo kunnen. Leenangst mag geen reden zijn om niet door te leren.”
Na Suzannes stelling dat diensttijd voor jongeren leeftijdsdiscriminatie is − Rutte: ‘Ach de basisschool is dat in wezen ook’ − bevroeg Froukje de premier of jongeren te weinig doen voor de maatschappij. Een student greep zijn kans, vertelde over zijn jongerenplatform en nodigde de minister-president uit langs te komen. Rutte riep direct zijn assistent toe: “Caroline, wil jij dit noteren en mijn agenda checken?” Na gelach besefte de premier dat hij iets heeft toegezegd: “Ach, ik vind mijn werk veel te leuk.”

Selfie


Tot slot polste student Luuk bij Rutte wat hij vindt van een vleestax. Als liberaal bleek Rutte hier geen voorstander van: “Wat doe je dan met tomatensoep met balletjes? Doe je de soep in het soeptarief en vallen balletjes in het vleestarief?”
Niet alle vragen van de studenten konden gesteld worden. Rutte nam bij zijn vertrek nog flink de tijd voor het maken van selfies en uitdelen van handtekeningen. “Wie biedt 10 euro voor een foto met me?”, grapte hij nog.

Artikel geplaatst op: 06 maart 2019 - 12:09

Gerelateerd

Delen