Provinciale lijsttrekkers gaan strijd aan bij Cultuurquiz

Door Petra Onderwater
STAD CENTRUM – Op welke kathedraal is het landschapskunstwerk de Groene Kathedraal gebaseerd? In welk land heeft jeugdtheatergroep BonteHond nog géén voorstelling gespeeld? Hoeveel procent van de Rijksmonumenten staat in Flevoland? Deze en nog veel meer vragen kwamen woensdagavond voorbij tijdens de grote Provinciale Lijsttrekkers Cultuurquiz in gebouw De Voetnoot.

De Provinciale Lijsttrekkers Cultuurquiz in gebouw De Voetnoot was woensdagavond druk bezocht. (Foto: Almere DEZE WEEK)

 

De avond was een gezamenlijk initiatief van dertien Flevolandse cultuurorganisaties, om met elkaar in gesprek te gaan over het kunst en cultuurbeleid in Flevoland. Het was een gezellige drukte in de repetitiezaal van de Almeerse theatergezelschappen BonteHond, Suburbia en SubSub. De provinciale lijsttrekkers van politieke partijen - en alle aanwezigen - werden daar aan de tand gevoeld over hun kennis van kunst en cultuur in Flevoland.
Er werden de meest uiteenlopende vragen gesteld. Onder meer over het onderzoek van de Boekmanstichting naar de cultuurcapaciteit in de provincie. Bij dat onderzoek, in juni 2018, is gekeken naar 38 indicatoren, variërend van het aantal bibliotheken tot het aantal poppodia. Hoe vaak Flevoland daarbij van alle provincies de eerste plaats scoorde? Het goede antwoord was nul keer. Hoe vaak Flevoland de laatste plaats scoorde? Dat was negentien keer.

 
Ambities

De quiz werd afgewisseld met korte pitches van de lijsttrekkers. In het kader van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart presenteerden zij hun politieke standpunten en ambities op het gebied van kunst en cultuur. Verder werd gedebatteerd over onderwerpen als landschapskunst, cultuureducatie en het belang van cultureel erfgoed.
De Cultuurquiz werd uiteindelijk gewonnen door het team van Jan-Nico Appelman, lijsttrekker van CDA Flevoland. Maar de grootste winst was dat de aanwezigen een goed beeld hebben gekregen van de politieke plannen op het gebied van kunst en cultuur en de verschillen in standpunten.


Kijk voor alle informatie over de Provinciale Statenverkiezingen en de kandidatenlijsten van de politieke partijen op www.flevoland.nl/verkiezingen.

Artikel geplaatst op: 07 maart 2019 - 10:57

Gerelateerd

Delen