Schooldirecteur: Drie leraren op acht groepen

‘Nieuw personeel kan hier niet wonen’

Door Robert Mienstra


ALMERE – “Er is geen leraar te krijgen in Almere”, zei schooldirecteur Tesjen Kuiper van basisschool De Ark tijdens de rondetafelbespreking over het lerarentekort op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. “Binnenkort moet ik het doen met drie leraren op acht groepen.”

Volgens het ministerie is er geen crisis in Almere door lerarentekort. (Foto: Shutterstock)


Kuiper zit op haar school met haar handen in het haar. “Afgelopen week hoorde ik van drie leraren dat ze er mee stoppen op mijn school. Twee verhuizen en een gaat werken bij een ander bestuur. Ik moet het doen met zzp’ers, invallers en onbevoegden. Groep 5 heeft daardoor dit jaar al negen invallers gehad.”, zei Kuiper. “Ik kan niemand krijgen omdat mensen naar andere steden vertrekken waar ze woningondersteuning krijgen en ook een forse reiskosten- en parkeervergoeding.”
Kuiper blijft bevlogen. “Ik val nu als directeur zelf voor klassen in. Alle avonden en weekenden werk ik om mijn lessen voor te bereiden. Ik ben blij dat ik de urgentie van het probleem hier aan de raadsleden kenbaar kon maken.”

Crisis


Ria Westendorp sprak in namens het ministerie van Onderwijs. Na het betoog van Kuiper stelde ze: “Er is geen crisis in Almere. De crisis komt er nog aan.” Zowel Westendorp, Martine Braaksma van de Onderwijsraad als Susanne Olivier van de ASG lichtten hun plannen toe om het lerarentekort te lijf te gaan. Alle plannen waren vooral op de toekomst gericht. De Ark en tal van andere scholen in Almere zijn hier op korte termijn niet mee geholpen.

Tijdelijke huisvesting


Meindert Eijgenstein, bestuurder van Stichting voor Christelijk onderwijs Prisma in Almere, vond dat het Almeerse onderwijs geschoffeerd was door de opmerking van Westendorp van het ministerie. “Geen crisis in Almere? Ik ben een derde van mijn leraren kwijt geraakt omdat ze verhuizen naar buiten de stad. Ik zorg wel weer voor aanvulling, maar dat is uiterst lastig. Vijftien jaar geleden kregen we ondersteuning van de gemeente bij huisvesting voor leraren. Daar is nu geen sprake meer van. Prisma begeeft zich nu zelf op de woningmarkt. We hebben contacten met makelaars en betalen ook de zoekopdrachten naar huizen voor de leraren.”
Eijgenstein pleit ook voor tijdelijke huisvesting voor jongere leraren. “Als ze van de Pabo komen en leraar worden in Almere, dan willen ze niet meer bij pappa en mamma blijven wonen. Dus zoeken ze een baan en huisvesting buiten Almere. In Brabant is een overschot aan leraren, maar die komen hier niet naar toe. Ze kunnen hier niet wonen.”

Artikel geplaatst op: 08 maart 2019 - 09:58

Gerelateerd

Delen