Acute woningnood verstoort discussie over Woonvisie

Door Marcel Beijer
ALMERE – De gemeenteraad sprak donderdagavond over de woonvisie voor de stad op lange termijn, namelijk tot het jaar 2040. Maar die discussie bleek lastig te voeren om dat de acute woningnood in Almere op dit moment zo hoog is.

Hoe kan Almere tot 2040 betaalbare woningen blijven bouwen? (Foto: Rien Moolhuyzen)


“Het is behoorlijk wrang dat in een stad die gebouwd is om te wonen, de slagingskans op een woning veel lager is dan elders in het land”, vatte Roelie Bosch (ChristenUnie) de discussie kernachtig samen. Al weken staat deze krant bol van voorbeelden over de acute woningnood. Maar de discussie ging daar afgelopen donderdag niet over. Dat ging over de lange termijn: hoe gaat Almere ervoor zorgen dat ook in 2040 er betaalbaar gewoond kan worden in de stad? Het college is die visie aan het neerleggen en wil daar komende tijd van de raad input over hebben, maar ook van bewoners. Bijvoorbeeld via stadsgesprekken.
Maar ja, de nood is nu zo hoog. En bijna alle raadsleden wilden daar op inspringen. Zo pleitte dezelfde ChristenUnie ervoor om hoogbouw voor één- en tweepersoons huishoudens te realiseren. Geen ‘wooncontainers’, maar gestapelde ‘tiny houses’.

Sociale woningen


De partijen steggelden vooral over het type woningen. De meeste partijen willen het aantal sociale woningen opkrikken, maar ook een toename van de middenhuur-woningen om zo de doorstroom te bevorderen. Daarbij werd vooral aangedrongen op goede mix van woningen in de wijken. Niet alleen in de sociale klasses, maar bijvoorbeeld ook in leeftijdsgroepen. De VVD pleitte voor de bouw van goedkope koopwoningen. D66 stelde om daarbij het stadsdeel Haven te ontzien. “Daar is al 36% sociale huur en er wonen veel ouderen. Haven heeft vooral jongeren nodig.”

Leerkrachten


De PvdA drong aan om versneld te gaan bouwen en daarbij voorrang te verlenen aan leerkrachten. Fractievoorzitter Leida Höhle begreep dat die keuze ‘pijnlijk’ is voor andere woningzoekenden. “Maar het is een keuze. Want er is ook een lerarentekort in Almere, vooral het Speciaal Onderwijs.”
De raad praat binnenkort verder over de woonvisie. Over de acute woningnood staat nog niets geagendeerd. Dat moet besproken worden in de Huisvestingsverordening. En dat is dus wat anders dan de Woonvisie tot 2040.

Artikel geplaatst op: 15 maart 2019 - 11:09

Gerelateerd

Delen