Gemeente maakt onderzoeksplan openluchtzwembad

Initiatiefnemer Gregor Stam teleurgesteld over gebrek aan daadkracht raad

Door Robert Mienstra

ALMERE - Atleet Gregor Stam heeft tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag de eerste ontwerptekeningen vrijgegeven voor het openluchtzwembad dat in Almere moet komen. Een aantal maanden geleden werd een petitie van Stam voor de komst van zo'n openlucht zwembad door meer dan 3500 mensen ondertekend. Alle politieke partijen steunen het plan om een onderzoek naar de mogelijkheden voor een openluchtzwembad te doen, maar een aantal zet nu al vraagtekens bij de betaalbaarheid.

Gregor Stam: "Na de zomer wordt pas de uitkomst van het onderzoek bekend. Waarom moet dit zo lang duren?” (Foto: Bart Buijs, Prospero)


Stam was na afloop van de vergadering niet blij. “Waarom pakken ze niet door?”, vroeg hij zich af. “Na de zomer wordt pas de uitkomst van het onderzoek bekend. Waarom moet dit zo lang duren?” Verder stoorde Stam zich aan de onwetendheid van een aantal raadsleden. “Ik had mijn plannen aan de gemeente gestuurd, maar veel raadsleden hadden die niet ontvangen. Zo slordig. Nu moest ik in vijf minuten alles toelichten als inspreker. De raadsleden spraken daarna over het bad zonder voldoende kennis.”

Maatschappelijk belang


Frits Huis (Leefbaar Almere) was ronduit voorstander van het openluchtzwembad. “Wij onderschrijven de ambitie voor het zwembad”, zei Huis. Het realiseren is een politieke keus. Verzin een exploitatiemodel. We kunnen dit.”
Toon van Dijk (PVV) benadrukte het maatschappelijk belang van het openluchtzwembad. “Zo’n bad zorgt voor binding in de stad. Bereikbaarheid met de fiets en openbaarvervoer zijn wel voorwaarden. Neem het plan van Gregor Stam als uitgangspunt. De PVV zou er heel gelukkig van worden als het bad er komt.”
Meerdere partijen pleitten er voor om op zoek te gaan naar een particuliere mede-exploitant. Zij zijn wel huiverig voor de kosten die de gemeente moet gaan dragen.
Wethouder Lodders (VVD) beloofde dat er binnen drie weken een definitieve onderzoeksopzet is. “Ik verwacht dat de uitkomst daarvan na de zomer beschikbaar is.”

Locatie


In principe is het ontwerp van Stam ingetekend langs de Hogering, precies gespiegeld aan het sportpark Fanny Blankers-Koen, op het stuk grond tussen de Hoge Vaart en de Lage Vaart. Dit is voor Stam de meest ideale locatie. "Maar het is heel goed mogelijk dat de gemeente andere locaties opwerpt. Prima, als het er maar komt."
Op de tekening is te zien dat het openlucht zwembad niet op zichzelf staat. Linksboven is een atletiekbaan te zien, met direct rechts daarvan het sportbad. Daaronder is een zwembad voor kinderen te zien met glijbanen en speeltoestellen. Aan de rechterzijde daarvan een zwempoel met strand. Over het terrein loopt een wandel/hardlooptraject van precies een kilometer lengte. Geheel aan de linkerzijde zijn omkleedruimtes te zien. Ook is het mogelijk om horeca te vestigen. "Het bad moet laagdrempelig voor alle Almeerders zijn. 360 dagen per jaar open, in de winter overdekt", legt Stam uit. "Het is niet aan een vereniging gebonden. Bereikbaar voor iedereen. Hoe mooi is het om Almeerders hier te laten bewegen? Het zou ook een toplocatie zijn voor schoolreisjes en uitjes.”

Artikel geplaatst op: 15 maart 2019 - 12:27

Gerelateerd

Delen