PvdA: Almeerders willen graag 5 dagen per week kramen in de wijk

Door Robert Mienstra
ALMERE - in Almere staan in de wijken ongeveer 75 kramen in Almere die visproducten, snacks, groente en fruit, bloemen, ijsco of warm gebak/oliebollen verkopen. Die kennen een grote populariteit onder de Almeerders. De PvdA wilde graag dat de gemeente de standplaatshouders meer zekerheid geeft over hun plek. Dat kan pas als standplaatshouderschap in de Tweede Kamer is besproken.

Standplaatshouders hebben ook een sociale functie voor veel vaste klanten. (Foto: AdobeStock)


De PvdA heeft al vast laten onderzoeken hoe de Almeerders denken over deze kramen. 1.289 Almeerders deden mee aan het onderzoek. Ruim 87 procent van hen doet wel eens aankopen bij een kraamhouder in de wijk. De drie belangrijkste argumenten om bij een kraam in de wijk aankopen te doen zijn: “omdat deze kraam het meest dichtbij is (19,9%), omdat ik de kraamhouder inmiddels goed ken (28,1%) omdat ik weet dat ik daar goede producten krijg (64,4%).” Een ruime meerderheid (65 procent) van de respondenten wil niet drie, maar vijf dagen bij de kramen terecht kunnen.

Populair


“Op dit moment heeft een groot aantal standplaatshouders een vergunning voor onbepaalde tijd en voor zes/zeven dagen per week. Hoe het in de toekomst zal zijn is nog ongewis”, zegt Rob Maurits van de PvdA. “Wij weten nu dat de standplaatshouders een grote populariteit genieten in Almere en dat de Almeerders hen graag zo vaak mogelijk op dezelfde plek zien. De inwoners willen niet dat er telkens een andere standplaatshouder op dezelfde plek komt. Staat er een viskar, dan moet die er elke dag staan en niet ineens op donderdag en vrijdag een bloemenkar. Als de Tweede Kamer een beslissing heeft genomen over het beleid rond standplaatshouders, dan kunnen we in Almere daar op basis van het PvdA-onderzoek richting aan geven.”

Sociale functie


Maurits benadrukt het belang van de standplaatshouders voor Almere. “Ze verkopen vaak bijzondere en ook verse producten tegen aantrekkelijke prijzen. Bovendien hebben de karren een sociale functie voor veel vaste klanten. Ze maken de wijk levendig en vaak blijven die klanten wat langer plakken dan in de supermarkt om een praatje met elkaar te maken.”

Veilig gesteld


“Standplaatshouders werken al jaren aan een vast klantenbestand en willen niet dat dat werk teniet gedaan wordt met een nieuwe beperktere regeling”, zegt Maurits. “Nu is hun inkomen nog voor langere tijd veilig gesteld, dat moet zo blijven. De Almeerders willen ook duidelijkheid over hun standplaatshouders. Ze steunen hen in grote mate, en dat doen wij als PvdA ook.”

Artikel geplaatst op: 18 maart 2019 - 12:05

Gerelateerd

Delen