Opinie: Baudet is de nieuwe Bolkestein

ALMERE - Forum voor Democratie (FvD) is vorige week de grote winnaar geworden van de Provinciale Staten Verkiezingen. De nieuwkomer kreeg met name in Almere veel kiezers achter zich: maar liefst 19 procent van de stemmen. Hoe moeten we partijleider Thierry Baudet zien? Adjiedj Bakas, de Almeerse 'trendwatcher des Vaderlands' schetst een toekomstbeeld.

Adjiedj Bakas. (Foto: aangeleverd)


Thierry Baudet, de grote winnaar van de PS-verkiezingen vorige week, wordt vaak gezien als de nieuwe Pim Fortuyn, maar dan met een iets ander kapsel. In zekere zin is dat zo. Maar mij doet hij vooral denken aan VVD-coryfee Frits Bolkestein in zijn jonge jaren. Ik heb weleens een lezing gegeven op een FVD-oploopje. Het viel mij op dat FVD veel jonge VVD'ers aantrok, dezelfde groep die Bolkestein groot maakte. Veel FVD'ers bleken ook VVD-lid te zijn.
Toen Bolkestein opinieleider werd in het multiculti discours, werd deze beschaafde politicus door verschillende politici als fascist betiteld. De stoïcijnse 'Bolk' rekende kordaat af met de haatzaaiers. Hij werd de onbetwiste leider op rechts. En ging regeren met links in de paarse kabinetten. Baudet is jong de politiek ingegaan, Bolkestein was al gerijpt tijdens zijn Shell-carrière, voor hij de politiek in stapte. Als Baudet wat ouder en ervarener wordt, kan hij Bolkestein achterna.
Of hem dat gegeven is weet ik nu nog niet. De omstreden Volkskrant-cartoon waarbij Baudet op een lijkkist ligt - en de haatzaaierij in programma’s als DWDD beloven weinig goeds. Wordt Baudet vermoord, net als Fortuyn en wordt daarvoor nu al het klimaat gecreëerd, of wordt hij de nieuwe Bolkestein? Wat mij betreft wordt het tijd voor een Nationaal Zakenkabinet dat Nederland een mooie toekomst in loodst.

Adjiedj Bakas


Adjiedj Bakas wordt omschreven als de 'Trendwatcher des Vaderlands' en is sinds een jaar woonachtig in Almere.

Artikel geplaatst op: 26 maart 2019 - 11:59

Gerelateerd

Delen