Studenten moeten stad verlaten door woningnood: 'klote'

Door Marcel Beijer
ALMERE – Afgestudeerde jongeren zijn gedwongen komende zomer Almere te verlaten omdat ze in de stad geen nieuwe, betaalbare woonruimte kunnen vinden. Daarmee loopt ook de kennis, waar de stad zo in geïnvesteerd heeft, weg. Doodzonde, want de studenten willen zelf graag in Almere blijven.

Studenten in de desolate omgeving van het Odeonpark. Een mooie plek voor tijdelijke woningen... (Foto: Fred Rotgans)


De studenten zijn een aantal jaar geleden, veelal van buiten de stad, in een Almeerse studentenwoning neergestreken. In al die jaren zijn veel van hen zich Almeerder gaan voelen. “Ze hebben hier werk gevonden en hun vriendennetwerk opgebouwd”, zegt preses Sanne van Willigenburg (21) van studentenvereniging Endzjin. “Maar wie afgestudeerd is moet binnen een half jaar de studentenwoning verlaten. In Almere is echter geen woonruimte beschikbaar.”
In Almere is grote acute woningnood. Inmiddels wachten er 18.000 mensen op een betaalbare woning. “Ikzelf sta ook op de wachtlijst en zal daar nog wel twaalf jaar op blijven staan”, aldus Van Willigenburg. “Want dat is de huidige situatie.”

2040


Twee weken geleden woonde de preses als belangstellende een vergadering bij waar raadsleden spraken over de Almeerse woonvisie tot het jaar 2040.
“Tot 2040!”, herhaalt Van Willigenburg verontwaardigd. “Wat gaat de gemeente dan nu voor de studenten doen? Het probleem is op dit moment zo groot. Ik wilde tijdens die vergadering die raadsleden zo graag onze stem laten horen dat ik aan de burgemeester spreektijd vroeg. Maar dat is tegen de regels. Het publiek mag niet meepraten tijdens een vergadering.”
Onlangs nam het bestuur van de studentenvereniging deel aan een stadsgesprek over wonen. “Daar zaten ook ondernemers bij. Die geven zelf aan dat ze hoger opgeleiden nodig hebben. Er werden ook oplossingen bedacht. Bijvoorbeeld door zo snel mogelijk wooncontainers neer te zetten op het Odeonpark. Er zijn toch al plannen om daar een campus te bouwen. Maar de wethouder gaf aan het niet zo te zien zitten in zo’n snelle oplossing. Dan denken wij: waaróm niet?!? Dit is best wel klote. Je afgestudeerden lopen de stad uit!”

Klote

De preses ziet dat als vernietiging van kennis. “Ik begrijp er werkelijk niets van dat het college enerzijds aangeeft hoger opgeleiden in de stad te willen behouden, om zo ook andersoortige bedrijven aan te kunnen aantrekken. Daar heeft de Almeerse gemeenschap dus flink in geïnvesteerd. Maar als die hoog opgeleiden deze zomer de stad uitlopen omdat ze geen woning kunnen vinden, staat dat haaks op dat beleid.”
De preses woont zelf nog bij haar ouders in Almere, maar popelt ook om met haar vriend te kunnen gaan samenwonen. “Het is onder studenten het gesprek van de dag: waar kunnen we wonen na onze studie. Sommigen zijn ten einde raad. Ik hoor bijvoorbeeld van studenten die bewust hun studiepunten niet halen om zo de opleiding te vertragen: als je studeert kan je immers in je woning blijven. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Gemeenteraad niet in actie
De gemeenteraad lijkt vooralsnog niet in actie te willen komen om de schrijnende woningnood in de stad daadkrachtig op te willen pakken, constateert raadslid Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren). “Ons voorstel om de suggestie van Bert Gijsberts (ex-gedeputeerde) te omarmen om een tweedaagse conferentie te organiseren om dit probleem serieus aan te pakken, werd helaas niet gesteund door de overige aanwezige gemeenteraadsleden. Maar wij blijven ons ook hiervoor hard maken de komende tijd.”

Artikel geplaatst op: 02 april 2019 - 11:15

Gerelateerd

Delen