Wethouder Jerzy Soetekouw over wijkteams

Door Robert Mienstra
ALMERE – ‘Iedere gemeente in Nederland is vrij om zelf de toegang tot de zorg te regelen”, zegt wethouder Jerzy Soetekouw (PvdA). “Zo staan in Almere de wijkteams voor iedereen open voor zorgvragen. Veel van de vragen die daar binnenkomen gaan over financiën en zijn werk- en inkomen gerelateerd. En veel vragen over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).”


Bij de WMO gaat het om huishoudelijke hulp, individuele begeleiding en dagbesteding. Als iemand een scootmobiel, een traplift of rolstoel nodig heeft, kan dit ook via de WMO. “De gemeente is ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg”, legt Soetekouw uit, “maar die loopt niet via de wijkteams. Als een inwoner daarover vragen stelt aan het wijkteam wordt hij wel verder geholpen met een doorverwijzing naar JGZ Almere.”
De gemeente voert verder de participatiewet uit. Ook hierin verwijzen de wijkteams door. Daarin worden mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt geholpen en die wet regelt ook bijstandsuitkeringen. “Maar let wel. De mensen kunnen zeker bij de wijkteams binnen lopen om hier vragen over te stellen”, zegt Soetekouw, “daarna worden ze doorverwezen naar het juiste loket.”

Binnenlopen


Juist vanwege het feit dat de wijkteams in de wijken zitten kunnen inwoners makkelijk binnenlopen. “Het stadhuis is toch wel een drempel voor veel mensen”, zegt Soetekouw. “De zestien wijkteams zijn goed bekend. Opvallend is dat er veel vragen zijn over schulden, werk en inkomen en bijzondere bijstand. Die beantwoordt het wijkteam niet, maar ze zorgt er wel voor dat de vragensteller verder kan en op de juiste plek terecht komt. Dat is ook een belangrijke functie, die laagdrempeligheid.”
Veel mensen komen bij de wijkteams omdat ze vragen hebben over brieven die ze niet begrijpen of kunnen lezen en waar ze hulp bij nodig hebben. “Daar is een speciaal administratief spreekuur voor waar vrijwilligers de mensen helpen met het lezen van brieven.”
De wijkteams zijn sinds 2015 de voelsprieten in de wijk. “Landelijk worden de wijkteams beoordeeld”, zegt Soetekouw. “Almere kreeg een ruime 8 en was daarmee een van de beste uitgeruste steden op het gebied van wijkteams in het land. Ze worden in onze stad goed gevonden. Daar mogen we best trots op zijn.”

Specialisaties


De gemeente gaat de wijkteam toch nog verbeteren. “In de ene wijk vind je andere problemen dan in de andere. We willen per wijk meer gaan inzetten op de wijkspecifieke vragen”, legt de wethouder uit. “Een wijk met veel schulden vraagt andere kennis van het wijkteam dan een wijk met veel vragen van ouderen die thuishulp nodig hebben. In Poort wonen veel jonge alleenstaande ouders. Die wijk heeft een heel andere problematiek dan de Noorderplassen. Daar zijn meer vragen voor het opbouwwerk. Op de verschillende vragen uit de wijk willen we in kunnen spelen vanuit de wijkteams.”

Artikel geplaatst op: 02 april 2019 - 10:03

Gerelateerd

Delen