Omwonenden sporten in Oostvaarderskliniek

Door Robert Mienstra
ALMERE – Helga trekt een sprintje op de loopband, Angelina werkt zich in het zweet op de roeibank. Beide vrouwen sporten drie keer per week in de sportzaal van de Oostvaarderskliniek onder begeleiding van patiënten van de kliniek die dienst doen als sporthulp.
Dit is deel 5 uit de serie over de Oostvaarderskliniek: Omwonenden sporten in Oostvaarderskliniek
De Oostvaarderskliniek gezien van boven, aan de rand van de Stripheldenbuurt. (Foto: aangeleverd)

Voor Helga en Angelina is het geen enkel probleem te sporten in de Oostvaarderkliniek. “Ik kan hier prima sporten in een rustige omgeving. En ik word uitstekend begeleid door de sporthulpen”, vertelt Helga. “Naast mij en Angelina zijn er nog zes omwonenden uit de Stripheldenbuurt die hier wekelijks sporten. En ja, het heeft effect. Ik heb een betere conditie gekregen en ben ook een stuk sterker geworden.”
Belang

Voor Angelina staat het regelmatig sporten voorop. “Het is gratis, dat is ook leuk. Maar ik vind het maatschappelijk belang ook groot, vooral dat wij hier kunnen komen. Wij zijn voor de patiënten wel het contact met de buitenwereld. Zij hebben niet zo veel notie meer hoe het er voorstaat in de maatschappij. Vorige week had ik een gesprek met een sporthulp over politiek, hij wilde er van alles over weten. En we praten natuurlijk ook over andere onderwerpen.”
Continuïteit
“Uiteraard moet je van onbesproken gedrag zijn”, vertelt Helga, “dus is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vanzelfsprekend moeten we netjes gekleed gaan. Voordat je met sporten begint, krijg je eerst een intakegesprek. Daarin wordt verteld hoe het hier in zijn werk gaat. Sporten hier is uiteraard vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Het is de bedoeling dat er continuïteit is en dat de sporters minimaal twee keer per week komen. Dat is van belang voor de sporthulpen. Een groot verloop van sporters is niet wenselijk, want dan leren de sporthulpen ons niet kennen. Bovendien maken ze schema’s voor ons, ook op het gebied van voeding. Het is wel de bedoeling dat dat traject wordt afgerond.”
Lach
Alex (gefingeerde naam – red.) is patiënt en werkt als sporthulp met Helga en Angelina. Hij ziet er uit als een echt sportschooljongen. Hij is blij met de kans die de Oostvaarderskliniek hem heeft gegeven om als sporthulp actief te zijn. “Ik heb hier een opleiding voor sporthulp afgerond. De mensen laten trainen en gezonder te laten worden is echt een passie voor me geworden. Ik wist al veel van hoe het gaat in een sportschool, maar in de opleiding heb ik hier vooral geleerd hoe ik goed met mensen om ga. Dat is voor mij van belang maar ook voor de sporters. Ik wil dat ze hier met een lach binnen komen en met een lach weggaan.”
Alex geniet van zijn sporters. “We kunnen overal over praten. Hierdoor en door de opleiding ben ik communicatief veel beter geworden.”
Helga en Angelina duiken de sportschool weer in. “Buiten de kliniek ben ik een ambassadeur voor de kliniek”, zegt Angelina nog. “Als ik mensen vertel dat ik hier sport, fronsen ze soms hun wenkbrauwen. Dan kan ik uitleggen dat het gewoon sporten is onder goede begeleiding.”
Iedereen met een postcode 1336 mag in de Oostvaarderkliniek komen sporten.
Aanmelden kan via de site: www.oostvaarderskliniek.nl/organisatie/omwonenden
Artikel geplaatst op: 02 april 2019 - 11:51

Gerelateerd

Delen