'Onrust bij bewoners Odeonstraat na brand'

STAD CENTRUM - De uitslaande brand in de spaceboxen aan de Odeonstraat, afgelopen weekend, heeft zeer veel onrust veroorzaakt onder de bewoners. Volgens Hans van Dijk (ChristenUnie) zijn er bij zijn fractie veel vragen en verhalen binnengekomen die wijzen op een onveilige (woon)situatie en problemen bij de brandbestrijding en redding van de bewoners.

De brandweer rukte zondagnacht uit om de brand te bestrijden. (Foto: HV Almere)


De ChristenUnie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld over de brand. De fractie wil weten of de brandweer tijdig aanwezig was nadat de eerste melding binnenkwam. Omdat er op dat moment ook de grote brand woedde bij de Vijfhoek vraagt de ChristenUnie zich ook af of er wel voldoende materieel voorhanden was. Daarnaast zijn er vragen of de woningen wel aan de brandveiligheidsvoorschriften voldoen. Ook zouden de rook- en brandmelders defect zijn of zelfs niet aanwezig. Op sommige plekken was de bedrading al enige tijd doorgebrand, aldus de ChristenUnie.

Geen ontsnappingsroute
Door de uitslaande brand ontdekten bewoners ook dat er geen veilige ontsnappingsroutes waren ‘waardoor een enkeling uit het raam moest springen of aan de rand van de woning/spacebox heeft gehangen’, valt te lezen in de schriftelijke vragen.

Eigenaar
De ChristenUnie wil weten wat het college gaat doen om dergelijke onveilige situaties in de toekomst bij deze en andere specifieke woonvoorzieningen te voorkomen en of de eigenaar/verhuurder is aangesproken op gebreken.
De eigenaar/verhuurder heeft inmiddels in een brief aangegeven dat er zo’n 11 studio’s onherstelbaar beschadigd zijn. De overgebleven studio’s worden opnieuw gegroepeerd. Dit betekent voor de laatste groep dat zij tenminste vier weken geen woonruimte hebben.

Artikel geplaatst op: 03 april 2019 - 11:03

Gerelateerd

Delen