VVD stomverbaasd over woningafspraken PvdA-wethouder

Door Marcel Beijer en Robert Mienstra

ALMERE – Wethouder Loes Ypma (PvdA) heeft woensdag prestatieafspraken vastgelegd met woningcorporaties omtrent de bouw van huurwoningen in de stad. Raadslid Mark de Kuster (VVD) is stomverbaasd over deze actie. ‘De wethouder loopt voorruit op de huisvestingsverordening, die nog niet door de raad is vastgelegd. Dat verbaast ons.’.

De prestatieafspraken werden woensdag ondertekend. (Foto: aangeleverd)


“De wethouder heeft nooit naar de raad toe gecommuniceerd dat ze in onderhandeling is met de woningbouwcorporaties nog voor we de huisvestingsverordening gaan bespreken. Dat gebeurt binnenkort. De meest logische stap is: eerst de huisvestingsverordening en dan de prestatieafspraken. De wethouder spreek hier voor haar beurt.” 

 

Onderwijs
Tegenover deze krant laat wethouder Ypma weten dat er met de coöperaties onder meer afspraken zijn gemaakt over voorrangverlening bij huisvesting voor mensen die in het onderwijs werken. Dat gaat lijnrecht in tegen de opvatting van mede-coalitiepartij VVD. “Wij zijn geen voorstander om onderwijspersoneel voorrang te geven omdat ze toevallig een goede studie hebben gedaan”, zegt De Kuster. “Dat is niet eerlijk tegenover de Almeerders die al negen jaar op de wachtlijst staan. Een leerkracht verdient bovendien na één jaar werk al meer dan de grens voor sociale huur.”

 

Vreemd
Dat wethouder Ypma nu toch die prestatieafspraken heeft gemaakt met de coöperaties, stoort de VVD. “Het is op zijn zachtst gezegd vreemd. Er is grote woningnood in Almere, dus ik begrijp de urgentie bij de wethouder. Maar de gemeenteraad heeft zich hier nog niet over uitgesproken.”
De wethouder laat tegenover deze krant weten dat er wel degelijk met de raad over gesproken is over de voorrang voor leerkrachten, maar volgens De Kuster betrof dat slechts een consultatiebijeenkomst. “Dan informeer je als raad elkaar over bepaalde ideeën, maar de wethouder heeft nooit gezegd dat ze met de coöperaties afspraken hierover ging vastleggen.”


Schriftelijke vragen
De VVD heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het college over deze kwestie gesteld. De liberalen wil daarin ook weten waarom de wethouder al afspraken heeft gemaakt terwijl het Plan van Aanpak lerarentekort nog niet in de raad besproken is en waarom de wethouder deze afspraken al gemaakt heeft terwijl de Huisvestingsverordening nog niet in de raad besproken is.

 

Artikel geplaatst op: 04 april 2019 - 11:40

Gerelateerd

Delen