Reclamepraatje Eden Holland doet tenen krommen

Door Marcel Beijer
ALMERE – Vertegenwoordigers van Eden Holland mochten donderdagavond hun plannen voor het botanische park – dat rondom het Kasteel Almere moet verrijzen - toelichten tegenover de gemeenteraad. Het werd een reclamepraatje waarbij kritische vragen werden afgewimpeld.

Een artist impression van het hoofdgebouw. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Raadslid Jan Lems (D66) bedoelde het ongetwijfeld als een compliment toen hij donderdagavond richting de mensen van Eden Holland aangaf dat de plannen ‘te mooi om waar te zijn’ waren. Maar het was na afloop van de bijeenkomst precies wat in de wandelgangen van het stadhuis rondging: het gelikte praatje had de tenen van veel bezoekers doen krommen.
De realisatie van Eden Holland gaat bijna 55 miljoen euro kosten, bijna 30 miljoen daarvan moet via externe financiering komen. Momenteel wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waar de gemeente al een half miljoen euro in heeft geïnvesteerd. De gemeente en provincie zijn bereid 10 miljoen euro in het park te investeren. Dat zal waarschijnlijk niet voldoende zijn, zo werd duidelijk.

Geen vragen
Maar over dat onderzoek mochten de raadsleden donderdagavond geen vragen stellen. De bijeenkomst was bedoeld om de plannen van Eden Holland toe te lichten. En die kans grepen de vertegenwoordigers van het botanische park met beide handen aan. Het park krijgt een groot hoofdgebouw waar bezoekers een 8 minuten durend filmpje te zien krijgen over de aarde. Daarna kunnen ze verschillende ‘themawerelden’ bezoeken zoals ‘waterige verhalen’, ‘duisterduik’en ‘wonderlicht’.

Terzijde
Een aantal raadsleden wilde toch weten hoe Eden Holland nu precies werkt en of er misschien interesse is om Kasteel Almere in de plannen op te nemen? Die vragen werden echter allemaal terzijde geschoven. Die komen later aan de orde.
Kees Ahles (Leefbaar Almere) wilde zich niet voor dat karretje laten spannen. Hij verliet geërgerd de vergadering. Net zoals de belangstellende Almeerders in de zaal. ‘Dit moesten we maar niet doen in Almere’, klonk het veelvuldig.

Artikel geplaatst op: 05 april 2019 - 09:07

Gerelateerd

Delen