Raad wil niet debatteren over vertrek wethouder Lodders

Door Marcel Beijer
ALMERE – De gemeenteraad wilde donderdagavond niet debatteren over het vertrek van wethouder Jaap Lodders. Raadslid Hassan Buyatui (ex-PvdA) had om een debat gevraagd omdat hij het vermoeden heeft dat er meer aan de hand is dan dat de VVD-wethouder formeel naar buiten brengt.

Foto: aangeleverd


Wethouder Lodders maakte vorige week zijn afscheid via een persbericht openbaar. Hij zegt dat er persoonlijke redenen aan ten grondslag liggen. De hectiek van het wethouderschap in Almere viel hem zwaar. Niet alleen Buyatui, maar ook de fracties van SP, Partij voor de Dieren, AP/OPA, SP en (deels) PVV wilden meer duidelijkheid van de wethouder. Een meerderheid van de raad wilde daar niet aan. Omdat Lodders ‘persoonlijke redenen’ aandraagt voor zijn vertrek is geen verdere verantwoording nodig, zo was de stelling.

Verbijstering
Dit tot verbijstering van de oppositie die vreest dat er andere beweegredenen aan het vertrek ten grondslag liggen. Zo kreeg Lodders in februari een motie van wantrouwen aan zijn broek en komt zijn vertrek dermate snel en onverwacht dat er nog niet eens een vervanger is aangewezen.
“Ik vind dat Lodders tegenover de Almeerders verantwoording moet afleggen”, aldus Buyatui. “Als raadslid is dat mijn taak. Er is mij nu een democratisch recht ontnomen.”
Datzelfde gold voor Leonie Vestering (PvdD) “Dit is een schending van het democratisch recht.”
Lesley van Hilten (CDA) liet via Twitter een andere mening horen. ‘De raad heeft een democratisch besluit genomen om geen debat te voeren (…) dat is geen schending van het politieke debat, dat is democratie!

Artikel geplaatst op: 10 mei 2019 - 09:25

Gerelateerd

Delen