Boten Haddock verhuizen naar Weerwater en Havenkom

Door Petra Onderwater
ALMERE – Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om extra (tijdelijke) ligplaatsen te creëren rond het Weerwater en in de Havenkom, om een groot deel van de boten van Haddock een plek te bieden. Vooral bij het woonwijkje De Fantasie worden veel boten geplaatst.

Bij de Fantasie moeten 75 ligplaatsen komen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Nu jachthaven Haddock weg is van het Floriadeterrein, moeten de ruim 300 booteigenaren op zoek naar een nieuwe plek voor hun boot. Daarvoor hebben zij tot 1 oktober de tijd gekregen en de gemeente heeft toegezegd hen daarbij waar mogelijk te ondersteunen. “Een inventarisatie heeft uitgewezen dat er extra mogelijkheden voor boten, inclusief voorzieningen, zijn in de Havenkom en de gemeentelijke havens aan de westkant van het Weerwater: aan de Olstgracht, de Urkwal en De Fantasie”, zo meldt het college.

De Fantasie
Het haventje bij het woonwijkje de Fantasie moet de meeste (75) ligplaatsen krijgen. Deze haven heeft geen havenvoorzieningen, dus die moeten worden aangelegd. Het bestemmingplan staat nu niet toe dat de haven wordt uitgebreid. Om de ligplaatsen te kunnen realiseren moet een omgevingsvergunning, een milieuvergunning dan wel milieumelding en een watervergunning worden aangevraagd.

Olstgracht en Urkwal
In de haven aan de Olstgracht is ruimte voor 18 extra ligplaatsen. Deze haven heeft al elektriciteit, water en sanitaire voorzieningen. Hier wordt voorkeur gegeven aan minder valide ligplaatshouders, omdat hiervoor een voorziening aanwezig is. De extra plekken kunnen hier als permanent worden beschouwd. Aan de Urkwal is ruimte voor 18 extra ligplaatsen. Daarnaast worden 17 huidige passantenplaatsen die nu niet voor dat doel gebruikt worden, omgezet in vaste ligplaatsen. Havenvoorzieningen moeten hier nog worden aangelegd.

Havenkom
In de Havenkom is ruimte voor 50 extra ligplaatsen. Hier kunnen de grotere schepen van ligplaatshouders van Haddock terecht. Elektriciteit, water en sanitaire voorzieningen zijn aanwezig. De extra plekken kunnen als permanent worden beschouwd. Na de ‘opvangperiode’ kunnen ze worden gebruikt voor vaste ligplaatsen of passanten.

Kosten
De aanleg van de extra ligplaatsen gaat ongeveer een half miljoen euro kosten. Deze kosten kunnen volgens het college terugverdiend worden door de huurinkomsten van de ligplaatshouders en, op het moment dat de tijdelijke voorzieningen worden verwijderd, deze te verkopen of elders in de stad in te zetten. Om liggelden te innen en de orde te handhaven is de regelmatige aanwezigheid van een havenmeester in de havens noodzakelijk. De extra inzet van een havenmeester kost zo’n 60.000 euro per jaar.
In 2022 wordt bekeken in hoeverre de extra ligplaatsen nog steeds voorzien in een behoefte.

Artikel geplaatst op: 27 juni 2019 - 09:35

Gerelateerd

Delen