Wensen Raad tegen afvaldumping onuitvoerbaar, zegt wethouder

Door Marcel Beijer
ALMERE - Forse boetes en meer handhaving. Die wapens wil de gemeenteraad inzetten om het illegaal dumpen van afval in Almere tegen te gaan. Maar volgens wethouder Jan Hoek (GroenLinks) zijn de wensen van de raad niet uitvoerbaar.

Afvaldumping in Waterwijk. (Archieffoto: aangeleverd)


Gemiddeld worden in Almere wekelijks 651 illegale afvaldumpingen gedaan. De gemeenteraad omarmde donderdagavond tijdens de Politieke Markt twee moties van de VVD die het college opriepen om hogere boetes uit te delen en daar ook flink op te handhaven.
Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) moest de raadsleden echter teleurstellen. Volgens hem zijn de moties niet uitvoerbaar. De hoogte van de strafrechtelijke boetes wordt vastgesteld door het Openbaar Ministerie en slechts een klein deel daarvan komt in de gemeentekas terecht. Een andere optie is om in de APV (algemene plaatselijke verordening) een hogere boete in te voeren. “Maar als een bewoner daar bezwaar tegen maakt zal de rechter hen al snel in het gelijk stellen”, pareerde Hoek. Ook het inzetten van extra handhavers was volgens de wethouder geen haalbare optie, mede ook omdat de pakkans klein is. Dat kost geld en het is maar de vraag of dat wordt terugverdiend.
Colette Holter (VVD) wil zich niet zomaar neerleggen bij de uitleg van de wethouder. “Het is belangrijk dat we een signaal afgeven aan de mensen die illegaal dumpen, maar ook aan Almeerders die zich wel netjes aan de regels houden. En het is nu eenmaal zo dat mensen hun gedrag aanpassen als ze het in hun portemonnee merken.”
Volgende week stemt de gemeenteraad over de twee VVD-opties. Worden die aangenomen, dan zal de wethouder toch een oplossing moeten bedenken.

Artikel geplaatst op: 28 juni 2019 - 09:19

Gerelateerd

Delen