Burgemeester wil draagvlak vuurwerk opnieuw meten

Door Marcel Beijer
ALMERE – Burgemeester Franc Weerwind wil opnieuw meten hoe Almeerders denken over het afsteken van vuurwerk op Oudejaarsdag en de jaarwisseling zelf. De laatste meting in Almere werd in 2016 gedaan. Toen stond circa 70 procent van de Almeerders positief tegenover de vuurwerktraditie.

Foto: Shutterstock


“Maar sinds die tijd is er veel veranderd”, zei Jessica Kips (GroenLinks) die donderdag tijdens de raadsvergadering het debat met de burgemeester aanging over dit onderwerp. GroenLinks zet de discussie jaarlijks op de politieke agenda en ziet dat ze in de gemeenteraad steeds meer medestanders krijgt. “Politie, brandweer, oogartsen, milieubewegingen pleiten allemaal voor een verbod op vuurwerk. Het wordt maatschappelijk onaanvaardbaar om vuurwerk te blijven afsteken. Almere moet hier een leidende rol in durven spelen.”
Weerwind stelde dat de gemeente voldoende heeft gedaan, bijvoorbeeld door het instellen van een vuurwerkdetectiesysteem en het opzetten van een campagne voor het vrijwillig instellen van vuurwerkvrije zones. Weerwind wil vooral het illegale vuurwerk aanpakken. Hij is daarnaast van plan een nieuwe meting naar het draagvlak onder Almeerders te laten doen. “Meten is weten. Het zou best kunnen dat Almeerders inmiddels anders denken over de wenselijkheid van vuurwerk.”
Om tot een eventueel verbod te komen, ziet Weerwind geen leidende rol voor Almere. “Hadden we maar een landelijk verbod. Maar daar moet de minister het initiatief toe nemen.”

Artikel geplaatst op: 28 juni 2019 - 10:43

Gerelateerd

Delen