Zorgen om misbruik persoonsgegevens in de Zorg

ALMERE – Het CDA Almere maakt zich zorgen over het misbruik van persoonsgegevens in de Zorg waarbij illegaal medicijnen worden besteld.


De apotheken in Almere hanteren op dit moment een gebruiksvriendelijke manier voor het aanvragen van herhaalrecepten. Patiënten hoeven via internet alleen het geboortejaar en het herhaalnummer van het desbetreffende medicijn in te voeren. Het CDA zegt positief te staan tegenover dit vriendelijke systeem, maar wijst op de fraudegevoeligheid ervan.
“De meeste mensen zullen er geen misbruik van maken. Maar iemand met slechte intenties kan vrij gemakkelijk aan bijvoorbeeld morfine komen en het dan weer doorverkopen”, zegt Lesley van Hilten van het CDA. “Maar ook kunnen andersoortige medicijnen onterecht worden verstrekt. En dat leidt weer onnodig tot hogere kosten.”
De partijstelt het college voor om onderzoek te doen naar omvang van dit probleem en naar aanleiding daarvan in gesprek te gaan met zorgaanbieders in de stad. De partij meent dat de bestrijding van misbruik een belangrijk onderdeel is om de Zorg betaalbaar te houden. Ook wil de partij weten of er cijfers bekend zijn over het misbruik van persoonsgegevens en of het college bereid is hiernaar onderzoek te verrichten.

Artikel geplaatst op: 03 juli 2019 - 16:02

Gerelateerd

Delen