Ruim 3 miljoen beschikbaar voor technisch onderwijs

Door Marcel Beijer
ALMERE – Almere kan van het Rijk ruim 3 miljoen euro tegemoet zien wanneer er voor 1 oktober voldoende technische bedrijven willen meedoen aan een project dat Vmbo- en Mbo-scholen nu aan het opzetten zijn om techniek in het onderwijs te stimuleren. Er is een groot tekort aan technisch personeel. Wethouder Maaike Veeningen roept Almeerse bedrijven op zich aan te melden voor het project.

Foto: Adobe Stock


In totaal stelt het Rijk via het programma ‘Sterk Techniek Onderwijs Vmbo Almere’ de komende vier jaar in totaal 3,2 miljoen euro beschikbaar. Voorwaarde is dat de technische bedrijven bereid zijn via cofinanciering voor 10% mee te doen. Wethouder Maaike Veeningen (Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling) is erg enthousiast over het actieplan dat de scholen nu aan het uitwerken zijn. “Er is haast bij, want 1 oktober moet die 10% aantoonbaar zijn binnengehaald. Overigens hoeven de bedrijven niet geldelijk bij te dragen, maar dat kan ook in natura. Bijvoorbeeld door een stageplaats beschikbaar te stellen of door als bedrijf les te geven op scholen.”

Uitdagend


Volgens de wethouder is realisatie van dit programma ‘uitdagend, maar haalbaar’. “Vorige week was ik bij een bijeenkomst waar verschillende technische bedrijven aanwezig waren. Ik vroeg wie er ondernemer was en alle handen gingen omhoog. Op de vervolgvraag wie géén personeel zocht gingen alle handen weer omlaag. Allemaal! Het geeft aan hoe nijpend dit probleem is. Laat ze zich daarom voor 1 oktober aanmelden voor dit actieplan waarin de scholen maatwerk gaan leveren hoe ze meer leerlingen kunnen betrekken."

Economische agenda


De samenwerking tussen onderwijs en scholen is één van de speerpunten die zijn vastgelegd in de Economische Agenda. Daarmee geeft Almere richting aan het weerbaarder maken van de economie. Almere kiest ervoor om samen met ondernemers en partners beter over het voetlicht te brengen wat de stad zakelijk te bieden heeft en waarom investeren en ondernemen in Almere veel oplevert. ICT & Tech en Logistiek zijn sectoren waarin Almere al sterk in is en verder kan uitblinken met banengroei en bij de zakelijke profilering van de stad. Daarnaast komt er meer ondersteuning voor Start-ups en Scale-ups, ruimte voor meer ontmoetingsplekken en worden de zakelijke netwerken in de stad versterkt. Circulaire Economie en Toerisme & Recreatie zijn thema’s die kansrijk zijn om verder te ontwikkelen. Het college heeft de uitgangspunten voor de Economische Agenda aan de gemeenteraad voorgelegd. Na het zomerreces komt dat op de agenda.
Bedrijven die willen meedoen aan het project kunnen zich aanmelden via: sterktechniekonderwijsalmere@gmail.com.

Artikel geplaatst op: 16 juli 2019 - 10:00

Gerelateerd

Delen