Sleutel versnelde woningbouw bij PvdA zeggen D66 en VVD

Sociaal-democraten houden aanvalsplan woningnood tegen 

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

ALMERE – De Almeerse coalitiepartijen D66 en de VVD zijn verbaasd dat de PvdA in de laatste vergadering voor het zomerreces tegen een motie stemde die op korte termijn iets te ondernemen tegen de schrijnende woningnood in de stad. De hele PvdA-fractie stemde tegen. Daardoor strandde de motie op één stem.

(Foto: AdobeStock)


De motie van D66, PvdD, AP/OPA en SP riep op om voor 1 november met een aanvalsplan ‘woningnood’ te komen door de bouw van 2500 woningen per jaar extra. Met 23 tegen 22 stemmen gaf de raad aan geen versnelling van de woningbouw te willen. Ook coalitiepartij VVD steunde het plan, maar de PvdA niet.
De SP liet vorige week in deze krant al weten dat de PvdA met de tegenstem ‘haar ware gezicht heeft laten zien’. De SP is een oppositiepartij, D66 en VVD zijn dat niet. Toch zijn juist deze partijen ook verbaasd over de tegenstem van de sociaal-democraten.
“De sleutel voor versnelde woningbouw ligt nu duidelijk bij de PvdA”, zegt Jan Lems van D66. “Ik heb me er echt over verbaasd dat die partij deze motie niet steunt. Dit begrijpt hun achterban ook niet. Wat willen ze nu met de woningbouw?”

Actie


D66 wilde met de motie bereiken dat er voor het reces al een aanzet tot actie werd gedaan om de woningnood aan te pakken. “Daar werd door een aantal partijen enthousiast op gereageerd. Maar aan de kant van de PvdA bleef het dus oorverdovend stil”, zegt Lems. “De partij maakt geen stabiele indruk, momenteel. Als we nu op de woonvisie gaan wachten, dan zitten we weer in het najaar en voordat je het weet zit je in 2020 voordat er iets met bouwen begint.“

VVD


Ook VVD-raadslid Mark de Kuster is erg verbaasd over de tegenstem van de PvdA. “Er moet snel iets gebeuren om een begin te maken met de aanpak van de woningnood. Ondanks dat het voorstel is weggestemd, geloof ik oprecht dat de hele raad daarvan overtuigd is. Over de manier waaróp dat moet gebeuren, zijn de meningen verdeeld. Maar ja, eerlijk gezegd hadden we verwacht dat de PvdA de motie wel zou steunen.”

Niet stabiel


“Het lijkt alsof de partij aan de leiband van wethouder Loes Ypma (ook PvdA, red.) loopt”, treurt jan Lems. “Die wil per se eerst de woonvisie 2040 tot achter de komma klaar hebben. Waarom zou je niet gewoon het college een uitdaging geven om dat aanvalsplan te omarmen? De inwoners verwachten nu gewoon iets van de raad. Aan de woonvisie hebben we op korte termijn niets.”
Nu de motie is weggestemd vreest D66 dat de ontwikkeling van de woningbouw een eindeloos proces gaat worden. “En dat is niet goed voor de stad. Er zijn investeerders die zaken willen doen en woningen willen bouwen, maar dan moet er wel de politieke wil zijn. Ik weet dat de PvdA heel huiverig is om sociale woningbouw door lokale investeerders te laten doen. Ze wil dat alleen de corporaties het doen.”

Artikel geplaatst op: 18 juli 2019 - 15:10

Gerelateerd

Delen