Commentaar

Moet de gemeenteraad gaan kiezen tussen de komst van botanische tuin Eden bij de Floriade, of kiest zij voor de uitbreiding van het Almeerse dierenpark Almere Jungle? Daar lijkt het nu in de gemeenteraad op af te stevenen.
Hoe Eden aan Almere is gekomen, blijft een duistere zaak. Zijn ze gevraagd door de gemeente of hebben zichzelf aangeboden? Daarover gaan verschillende versies rond. Almere Jungle zit al 20 jaar in Almere. De enige subsidie die de jungle kreeg was destijds een ondersteuning voor de bouw van de kas. Verder heeft Almere Jungle altijd zelf zijn broek opgehouden. Eden at afgelopen jaren al uit de financiële ruif voor een haalbaarheidsonderzoek van 500.000 euro. Ooit maakte Eden een businessplan voor een botanische tuin in Soestdijk. Dat plan ging niet door. Dat businessplan is in nevelen gehuld en zelfs niet opvraagbaar via een beroep op de Wet Openbaar Bestuur, dus wat de gedachtegang en de financieringsvisie is van Eden blijft ondoorzichtig. Merkwaardig.
Stel dat de gemeenteraad in zee gaat met een groot, nieuw project als Eden. Dat gaat dan op korte termijn lopen naast de Floriade, dat meer en meer een hoofdpijndossier wordt. Om de Floriade vlot te trekken moest een paar jaar geleden een flink aantal ambtenaren bijspringen. Wat betekent de komst van Eden voor die inzet door de ambtenaren? Kunnen ze Eden er nog wel bijhebben of dreigt er chaos en overbelasting op het stadhuis?
De Almere Jungle vraagt een bijdrage van 9,5 miljoen uit het Fonds Verstedelijking. Iets minder dan Eden. Almere Jungle heeft zijn meerwaarde voor de stad en de provincie ruimschoots aangetoond, de organisatie staat, de plannen zijn klaar en de schep kan bij wijze van spreken in de grond om Almere een attractie te geven die een groot draagvlak heeft bij de Almeerse. Dat lijkt van Eden niet gezegd te kunnen worden.
ROBERT MIENSTRA
Artikel geplaatst op: 31 juli 2019 - 13:21

Gerelateerd

Delen