Nibud luidt noodklok: kwart van de huurders zit financieel klem

ALMERE - Een kwart van de huurders in Nederland, ruim 800.000 huishoudens, betaalt zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Tot deze conclusie komt het Nibud naar aanleiding van het uitbrengen van twee rapporten over woonlasten: het rapport Inkomenscriteria voor huurders en kopers en het rapport Hoe gaan mensen om met hoge woonlasten.


Het Nibud maakt zich grote zorgen over deze huurders, voor wie het vrijwel onmogelijk is om inkomsten en uitgaven in balans te houden. De rapporten wijzen uit dat meer huurders het financieel moeilijk hebben: 50 procent heeft moeite met rondkomen, 40 procent ervaart financiële schaarste en 30 procent heeft betalingsachterstanden. Huiseigenaren in Nederland hebben het financieel gezien makkelijker, slechts 8 procent van de hypotheekbezitters heeft te hoge woonlasten ten opzichte van de normbedragen.

Sociale huurwoning


Mensen met te hoge woonlasten bevinden zich met name in een sociale huurwoning, waarbij de huur niet hoger dan 710 euro* mag zijn. Het zijn veelal alleenstaanden, mensen met een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar. Het Nibud ziet dat zij door de hoge woonlasten flink minder uitgeven aan vrijetijdsuitgaven, vervoer, contributies en abonnementen. En als deze groep te maken krijgt met andere onvermijdbare uitgaven zoals zorgkosten, wordt er ook minder uitgegeven aan essentiële zaken als voeding.

Meer huurwoningen


Het Nibud maakt zich grote zorgen en vraagt politiek en woningmarkt om maatregelen te nemen. Directeur Arjan Vliegenthart: “Zolang het ons niet lukt om de basis van de portemonnee op orde te krijgen, lukt het ons ook niet om geldproblemen te verminderen. We hadden niet verwacht dat zo’n groot deel van de huurders in de sociale sector dusdanig hoge woonkosten heeft dat ze in feite financieel gezien klem zitten. Ze kunnen niet kopen, en kunnen ook niet naar een goedkopere woning. Dit is echt een oproep aan politiek en woningmarkt. Zorg voor meer betaalbare huurwoningen. In de sociale huursector is een goede start gemaakt met de invoering van het passend toewijzen. Alleen gaat dat niet ver genoeg. Minima kunnen geen huur van 607 euro inclusief huurtoeslag betalen, en dat gebeurt nu wel. Volgens onze tabellen kunnen zij maximaal 425 euro betalen.” Daarom adviseert het Nibud dat zowel de vrije als de sociale sector beter rekening houdt met de betaalbaarheid van de huur en op basis daarvan te komen met lagere huren en uniforme verhuurregels.

Artikel geplaatst op: 17 september 2019 - 10:27

Gerelateerd

Delen