Ondernemers Haven hebben laatste woord over BIZ

Door Marcel Beijer
HAVEN CENTRUM – De ondernemers in het centrum van Haven krijgen het laatste woord of zij voor het winkelgebied een BIZ (Bedrijven Investerings Zone) willen invoeren. Ze lijken daar enthousiast over, de gemeenteraad is dat in ieder geval, zo bleek donderdag tijdens de Politieke Markt

Foto: Rien Moolhuizen

Dat de raad enthousiast is over de BIZ (uitleg: zie onderaan dit artikel) is leuk en aardig, maar het gaat er natuurlijk om dat de ondernemers er enthousiast over zijn. Uit een informele enquête lijkt het er op dat er inderdaad draagvlak is. 67% van de 105 winkeliers vulden de enquête in; daarvan was 87% voorstander van de BIZ. In totaal is dat dus ruim 60%. Het plan is om vijf jaar lang iedere ondernemer 250 euro per jaar te laten betalen. Ze vormen een eigen bestuur dat de gelden beheert. Na vijf jaar wordt de BIZ geëvalueerd.

 

Laatste woord

Nu de informele enquête is afgerond, gaat de gemeente de ondernemers formeel vragen of zij een BIZ wensen. Zij krijgen dus het laatste woord. De kans lijkt groot dat ze de BIZ omarmen. Jessica Kips (GroenLinks) vond de mening van de gemeenteraad eigenlijk niet zo interessant. "De ondernemers zijn in meerderheid enthousiast. Daar gaat het om. Wie zijn wij dan om een BIZ eventueel tegen te houden?"
Wethouder Maaike Veeningen sprak dat niet tegen. Zij gaf aan dat een aantal ondernemers een VIP-lidmaatschap voorstelt, waarbij ze vrijwillig meer betalen dan de gevraagde 250 euro. Als de BIZ doorgaat wordt dat de eerste in Almere. Eerdere plannen voor een BIZ op bedrijventerrein De Vaart sneuvelden. Het verleidde Kees Hendriksen (ChristenUnie) tot een slogan: 'Het kan in Almere, maar het begint in Haven!'

 

Wat is een BIZ?

Met een BIZ (Bedrijven Investerings Zone) investeren ondernemers gezamenlijk om het centrum aantrekkelijker, bekender en veiliger te maken. De ondernemers betalen hiervoor jaarlijks een bijdrage waarvan de gemeente de heffing en invordering verzorgt. In tegenstelling tot een ondernemersvereniging, waar niet-leden gratis kunnen meeliften op het geld van leden, is iedere ondernemer verplicht om mee mee te betalen.

Artikel geplaatst op: 04 oktober 2019 - 09:56

Gerelateerd

Delen