Betere controle op salafistische invloeden Almeerse moskeeën

ALMERE – Er komt betere controle op de twee Islamitische onderwijsorganisaties in Almere. Dat schrijft het college in antwoord op vragen van de PVV en VVD. Het moskeebestuur heeft een inschattingsfout gemaakt door een salafistische spreker toe te laten.

De krant NRC en het tv-programma Nieuwsuur deden begin september onderzoek naar salafistische invloeden in moskeeën en Koranscholen. Daaruit bleek twee scholen in Almere de gelovigen leert de Nederlandse rechtsstaat niet te erkennen en een afkeer te hebben tegen ongelovigen,'zelfs als het je naasten zijn'. 

De gemeente schrijft geschrokken te zijn van deze uitlatingen en dat in overleg met de moskeebesturen in de stad naar voren is gekomen dat een verkeerde inschatting is gemaakt met betrekking tot de omstreden spreker Mohammed Youyou aan jongeren.. Het bestuur van de betreffende moskee (Abou Bakr Assadik) heeft besloten dat in het vervolg minimaal één bestuurslid bij elke lezing aanwezig zal zijn om meteen te kunnen ingrijpen als dat nodig is.'

 

Geen plaats
Volgens het college heeft het moskeebestuur aangegeven dat er voor een salafistische stroming geen plaats is binnen de moskee. De moskee heeft direct na de uitzending in Nieuwsuur eveneens op haar website publiekelijk gemaakt: 'Het betreft citaten die wij als bestuur volledig afkeuren en waarvan wij vinden dat ze niet verenigbaar zijn met de uitgangspunten van de islam'. Het bestuur laat weten dat sprekers/predikers, die de harmonie in hun geloof met hun uitspraken ondermijnen, niet worden toegelaten. De vaste imam gaat samen met het bestuur iedere les of lezing beoordelen, voordat deze wordt gegeven. Daarnaast heeft het bestuur aangegeven aanwezig te zijn bij de lezingen om in te kunnen grijpen mocht dit alsnog nodig zijn.

 

Monitoren
Het college vertrouwt erop dat het bestuur deze toezegging nakomt en blijft dit monitoren door in het reguliere overleg met alle islamitische organisaties dit onderwerp op de agenda te plaatsen. 'In Nederland is de vrijheid van meningsuiting een groot goed. Dat betekent dat zich de situatie kan voordoen waarbij een gastspreker in een moskee uitlatingen doet die onwenselijk, maar niet strafbaar zijn. Zodra er sprake is van een daadwerkelijke
wetsovertreding, zoals oproepen tot haat of geweld, dan wordt er strafrechtelijk opgetreden.'

Artikel geplaatst op: 10 oktober 2019 - 14:53

Gerelateerd

Delen