Participatie zonneveld: ‘Zo gaat het in een dictatuur’

Door Marcel Beijer

EILANDENBUURT – PVV-raadslid Willem Boutkan en bewoner Karel van Brederode van de Eilandenbuurt zijn niet te spreken over de antwoorden die het college geeft op de 63 schriftelijke vragen die zijn gesteld over communicatie rond de aanleg van een zonneveld bij de Trekweg. “Zo gaat het in een dictatuur”, aldus Van Brederode.

 

Volgens Van Brederode wijst alles er op dat de gemeente al in 2016, en waarschijnlijk al eerder, besloten heeft het zonneveld aan te willen leggen op de Trekweg, omdat die locatie ook de voorkeur had van het Rijks Vastgoedbedrijf (RVB). Ze worden daarin gesterkt door een filmpje op Omroep Flevoland uit 2016 waarin voormalig wethouder Tjeerd Herrema al aangeeft dat op de bewuste plek een zonneveld komt. De antwoorden van het college op de 63 schriftelijke vragen van de PVV hebben dat vermoeden niet weggenomen bij Van Brederode. “De burgerparticipatie is hiermee officieel ten grave gedragen in Almere. Zo gaat het in een dictatuur: met elkaar achter gesloten deuren een plan bekokstoven en dan in het laatste stadium schijn-inspraak met de bewoners houden. In een democratisch proces wordt al bij de start overleg gevoerd met verschillende stakeholders, maar ook met omwonenden.”


Vier handen

“De RVB en gemeente zitten al jaren met elkaar om tafel. Het zijn vier handen op één buik”, stelt ook raadslid Willem Boutkan van de PVV. “Het college heeft nu uit vijf scenario’s gekozen voor de optie om bij de Trekweg 40 hectare zonnepanelen in te richten. Daar moet de raad zich 30 januari over uitspreken. Dat is vreemd: waarom mag de gemeenteraad niet zèlf uit die vijf opties kiezen? Ik weet het antwoord wel, want één van de opties is: helemaal geen zonneveld. En dat wil het college niet omdat ze zo nodig Almere klimaatneutraal wil krijgen.”

 

Prestigeproject

Van Brederode: “Het lijkt er inderdaad op dat het een prestigeproject van de gemeente is. Het zonneveld moet op een zichtlocatie komen, pal langs de A6. Daar wilde Herrema in 2016 goede sier mee maken. En nu doet wethouder Jan Hoek precies hetzelfde. De bewoners zijn daarbij gepasseerd en uit de beantwoording van de schriftelijke vragen blijkt helaas niet het tegendeel. De gemeente erkent zelfs dat de communicatie 'ongelukkig was. Het schofferen van inwoners door bestuurders is in Almere nu tot beleid verklaard.”

Artikel geplaatst op: 23 januari 2020 - 11:49

Gerelateerd

Delen