Waterwijkers lopen tegen muur aan bij protest seniorenflat

Door Marcel Beijer

WATERWIJK – ‘Een schijnvertoning, jullie moeten je schamen’: bewoners van de Waterwijk hadden dinsdagavond geen goed woord over voor de inspraakbijeenkomst die de gemeente in allerijl had georganiseerd over de komst van een seniorencomplex aan de Schelvisstraat. De bewoners liepen letterlijk tegen een muur aan: de gemeente had een procesbegeleider ingehuurd die de boze bewoners te woord stond.

Boze Waterwijkers worden te woord gestaan door ‘firewall’ Maarten Pel. (Foto: Almere DEZE WEEK)

 

De bijeenkomst was een doekje voor het bloeden omdat de gemeente vergeten was de bewoners mee te nemen in het paricipatieproces. Begin februari bood wethouder Hilde van Garderen (VVD) hiervoor haar excuses aan en zegde toe dat de bewoners alsnog inspraak zouden krijgen op drie punten: de kleurstelling, de verkeersituatie en de aanleg van het groen rond het pand.

 

Donker of héél donker
In het Huis van de Waterwijk stonden panelen met opties opgesteld, waaruit bewoners konden kiezen. Zo kon voor de kleurstelling van de flat worden gekozen tussen antraciet/beige, bruin/grijs of beige/bruin. “Dat is dus een keuze tussen donker of héél donker”, mopperde een aanwezige.

Het is de boze Waterwijkers ook helemaal niet om de kleur van het pand te doen, maar vooral om de hoogte van 15 meter. “Dat is waar we hier vanavond over wilden praten, maar die kans krijgen we niet”, zegt bewoner Teus Flierman die benadrukt dat de buurt geen tegenstander is van de komst van de seniorenflat. “Maar wel over de hoogte en het feit dat er nooit inspraak is geweest. De wethouder geeft toe dat ze een fout heeft gemaakt, maar wil die dus niet herstellen.”


Firewall
De bewoners werden bij het uiten van hun klachten te woord gestaan door Maarten Pel, een zelfstandig adviseur die door de gemeente was ingehuurd als een soort firewall. Geduldig legde hij keer op keer uit dat hij begrip had voor hun woede maar dat de inspraakavond uitsluitend over de drie opties ging. “De hoogte van het pand maakt geen onderdeel uit van het participatieproces. Over de hoogte van het pand kunt u officieel bezwaar maken Wat dat betreft moet u vertrouwen hebben in de democratie.”

Dat hadden de Waterwijkers duidelijk niet. “We willen gehóórd worden. De gemeente heeft gewoon een fout gemaakt. Aanvaard de consequenties dan. Nu worden we op kosten gejaagd omdat we een advocaat moeten inhuren. En negen van de tien keer verlies je toch van de overheid. Dit is een schijnvertoning en heeft niets met democratie te maken. We worden als kleuters behandeld. De oplossing is wat ons betreft simpel: erken je fout en bouw een minder hoge seniorenflat. Daar zal niemand moeilijk over doen.”

 

Brief raadsleden
De bewoners hebben inmiddels een brief gestuurd naar alle raadsleden met de volgende eisen

  • Wij willen informatie m.b.t. de flora en fauna onderzoeken 
  • Wij willen informatie omtrent schetsontwerpen en plattegronden
  • Wij willen inzage m.b.t. de verkeersstudie 
  • Wij willen informatie omtrent de parkeerstudie. 
  • Wij willen een ruimtelijke onderbouwing zien. 
  • Wij willen een financiële onderbouwing van het gebouw “Waterstate”
  • Wij willen informatie omtrent het geluidsoverlast.
  • Wij willen de uitslagen van de grondonderzoeken zien.   
  • Wij willen inzage in de stikstofberekening en zo nodig de alternatieven. 

 

Artikel geplaatst op: 04 maart 2020 - 09:59

Gerelateerd

Delen