Raad steunt Ellian (VVD) na dreiging

Raad op de bres voor vrijheid van meningsuiting

Door Robert Mienstra

ALMERE – De gemeenteraad van Almere is donderdagavond tijdens de Politieke Markt unaniem achter Ulysse Ellian, fractievoorzitter van de VVD, gaan staan. Ellian voelt zich bedreigd en als volksvertegenwoordiger ernstig onder druk gezet door een tuchtklacht van de tot levenslang veroordeelde Naoufal ‘Noffel’ F.  Ellian zei in het Parool dat hij de klacht als een “ontoelaatbare intimidatie beschouwt van een volksvertegenwoordiger met als doel hem de mond te snoeren”.

Unanieme steun voor Ulysse Ellian (VVD) na dreiging. (Foto: aangeleverd)

Ellian zei in het programma Een Vandaag dat F., de rechterhand van Ridouan Taghi is en dat de Mocromafia de Almeerse Iraniër ‘Ali Motamed’ liet liquideren in opdracht van Iran. Advocaat Jan Huibers van Naoufal F. stelt in zijn klacht bij de Orde van Advocaten dat Ellian zijn cliënt ‘in een kwaad daglicht stelt. Dat ‘betaamt een behoorlijk advocaat niet’. Ellian reageerde in het Parool dat hij zich als volksvertegenwoordiger heeft geuit over een moord in zijn eigen stad. “Dat deed ik als raadslid. Nu wordt mij verweten dat ik dat als advocaat deed. Het gaat heel ver dat iemand mijn beroep misbruikt om me als volksvertegenwoordiger de mond te snoeren,” zegt Ellian. “Als politicus zie ik het als mijn plicht me uit te spreken over een moord in mijn stad waarvoor de mocromaffia met Iran lijkt te hebben samengewerkt.”


Steen
Ellian ziet de klacht als een stevige bedreiging aan zijn adres: “Dit is een intelligente variant op de steen door de ruit om iemand monddood te maken. Mijn werk als civielrechtelijk advocaat heeft niets te maken met mijn uitlatingen als volksvertegenwoordiger.”

Bedreigend
Op initiatief van Hans Everhard van de SP kwam de raad met een motie waarin Ellian unaniem een hart onder de riem wordt gestoken. De raad stelt in de motie dat de namens F. ingediende klacht een intimiderend en bedreigend karakter heeft en dat volksvertegenwoordigers in alle vrijheid en zonder last moeten kunnen werken zonder dat het een weerslag heeft op hun maatschappelijke positie. Verder wil de raad dat in de richting van de minister de zorg over dergelijke ontwikkelingen uit te spreken en de burgemeester de ruimte te geven alle mogelijke hulpmiddelen in te zetten om de veiligheid van raadsleden te waarborgen.”
Hassan Buyatui (NIDA) stemde uiteindelijk ook voor de motie, maar hij vond dat de motie eerst besproken had moeten worden. “Desondanks heb ik eerder de neiging om voor dan tegen te stemmen.”

Burgemeester Franc Weerwind zei nadat de motie was aangenomen: “Ik maak een opmerking die buiten de orde is, maar wat ben ik trots op u als raad dat u deze motie voltallig ondersteunt. Dank u wel daarvoor.”

 

Artikel geplaatst op: 06 maart 2020 - 09:38

Gerelateerd

Delen