‘Helft winkeliers Haven staat op omvallen’

Door Marcel Beijer

HAVEN CENTRUM – De helft van de winkeliers in het centrum van Haven staat op omvallen. Dat zei ondernemer Adri Bax donderdagavond tijdens de Politieke Markt waar de gemeenteraad sprak over de conceptvisie voor de vernieuwing van de binnenring van het oudste stadsdeel.

Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)

 

Bax, al jaren eigenaar van een gerenommeerde schoenenwinkel, sprak de raadsleden toe als deelnemer van het Havenverbond: een aantal instanties, waaronder ook de gemeente zelf, die de vernieuwing van het centrum handen en voeten geven. Zo zijn onder meer de Zorggroep en woningbouwverenigingen betrokken in het Havenverbond.


Participatie

Het enthousiasme voor deze aanpak was groot bij de raadsleden, juist omdat nu eindelijk wordt gelet op de participatie. In het Havenverbond is de gemeente niet de belangrijkste speler, maar één van de partners.
Adri Bax zit in het Havenverbond als bestuurslid van de Bedrijfs Investerings Zone (BIZ), een groep winkeliers die extra betalen om het winkelgebied levendig te houden. Juist Bax gaf aan hoe belangrijk de aanpak van het gebied is. “De helft van de winkeliers staat op omvallen. Dat heeft ook met de bevolking van Haven te maken. Er zijn veel woningen in de sociale sector en die hebben nu eenmaal minder te besteden.”

 

'Kan wel huilen'

Raadslid Jimmy van der Vliet (VVD) stelde dat leegstand van winkels in Haven dubbele leegstandcijfers laat zien ten opzichte van het landelijke gemiddelde. “Ik kan wel huilen dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren. Van der Vliet pleitte ervoor om van Haven een MKB/specialisten-dorp te maken. In Stad hebben we al genoeg multinationals. We hebben bijzondere winkels nodig, zoals die van de heer Bax met zijn schoenenwinkel. Die trekt klanten van over de brug.”

Bax sloot zich daar bij aan. “Met een goede aanpak zie ik Haven echt de allure van een IJsselmeerstadje krijgen.”

 

Lange adem

De raadsleden zijn dus enthousiast over de visie die loopt tot het jaar 2040. Het is dus een kwestie van lange adem. De aanpak betreft overigens niet alleen het winkelgebied, maar ook de woningbouw en sociale aanpak. Zo was er bij de raad veel enthousiasme over de oprichting van een Wijkfonds/wijkonderneming die klusjes in de omgeving kan oppakken en een mooie opstap kan zijn naar een vaste baan.
Omdat de aanpak over meerdere jaren gaat drongen de raadsleden erop aan dat de samenwerking tussen alle partijen, in dat Havenverbond dus, belangrijks. “We moeten dit borgen, zodat deze mooie aanpak niet in schoonheid sterft”, zei René Claessens (CDA)

Artikel geplaatst op: 06 maart 2020 - 09:53

Gerelateerd

Delen